Fenomén FOMO vystriedal FOBO: Ľudia sa boja, že kvôli automatizácii prídu o svoju prácu

Syndróm FOMO je v celom svete dobre známy a znamená “Fear of missing out”, teda v preklade strach z toho, že niečo zmeškáme alebo o to prídeme. V pracovnej sfére ho nahradil fenomén FOBO. Ide o “Fear of becoming obsolete”, čo môžeme preložiť ako strach zo zastarania. Portál LADbible túto problematiku priblížil viac, pričom hovorí o tom, že tento strach sa týka obáv z toho, že sa naša práca stane zastaraná v dôsledku zavedenia nových technológií a umelej inteligencie.

Podľa prieskumu agentúry Gallup až 22 % amerických pracovníkov v súčasnosti tvrdí, že sa tohto zastarania v dôsledku technologického pokroku obáva. V porovnaní s rokom 2021 ide o nárast o 7 percentuálnych bodov. Až do tohto roku sa tento údaj pohyboval medzi 13 a 17 %, no v poslednom období sa výrazne zvýšil.

Veľký skok v posledných mesiacoch zaznamenali najmä tí, ktorí absolvovali vysokoškolské štúdium, kde percento znepokojených pracovníkov stúplo z 8 na 20 percent.

Vplyv fenoménu FOBO na pracovné prostredie

Strach zo zastarania môže mať výrazný vplyv na trh práce, ktorý sa postupne rozšíri do celého sveta. Očakávať by sme mali predovšetkým tieto scenáre:

  • Vzdelávanie zamestnancov – Strach zamestnancov o to, že ich súčasná pracovná pozícia sa stane zastaranou, môže spôsobiť, že budú chcieť neustále zdokonaľovať svoje zručnosti a vedomosti. Tým budú zároveň zvyšovať svoju pracovnú kvalifikáciu.
  • Konkurencia a tlak – V dôsledku FOBO sa môže zvýšiť konkurencia medzi zamestnancami, ktorí sa budú predbiehať v tom, kto je lepší a kto sa skôr udrží na vrchole.
  • Zmeny vo firmách – Spoločnosti sa môžu cítiť nútené prispôsobiť sa rýchlym zmenám v technológiách a trendoch, aby udržali svoju konkurencieschopnosť. To môže znamenať stále sa meniace požiadavky na zamestnancov a prispôsobovanie sa novým výzvam.

Pre zamestnancov je dôležité byť flexibilnými a otvorenými pre neustále učenie sa a zdokonaľovanie. Organizácie by to mali podporovať a vytvoriť podmienky na zdokonaľovanie schopností a vzdelávanie svojich pracovníkov. Fenomén FOBO môže byť v konečnom dôsledku motiváciou pre osobný rast ľudí a ich zlepšenie v pracovnom prostredí.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

Viac o téme: Práca AI
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, LAD
 
Staršie správy
Staršie správy