4-dňový pracovný týždeň nestačí: Spoločnosti testujú najnovší model 9/80. O čo presne ide?

S príchodom pandémie koronavírusu sa vo viacerých spoločnostiach zmenil prístup k pracovnému času. Mnohí zamestnanci pracovali alebo stále pracujú formou home office a novinkou nie je ani 4-dňový pracovný týždeň, ktorý vzbudzuje čoraz väčší záujem. Najnovšie sa vo svete objavil 9-dňový pracovný model, ktorý je známy aj pod označením 9/80.

Zamestnávatelia sa snažia hľadať nové spôsoby, ako zlepšiť produktivitu svojich zamestnancov a zároveň zvýšiť aj ich spokojnosť. Nemôže to ale zhoršiť ich podaný výkon. Ideálny scenár nastáva vtedy, keď sú spokojné obidve strany. K tomu by mohol prispieť práve nový pracovný model 9/80.

Zo 14 dní odrobíte len 9

9/80 je pracovný model, ktorý umožňuje zamestnancom pracovať len 9 dní počas 14 kalendárnych dní. To znamená, že počas 2-týždňového obdobia majú nárok na jeden deň voľna, ak teda pracujú od pondelka do piatku. Každý druhý týždeň si teda môžu užiť jeden deň navyše. 

Číslo 80 zodpovedá 80 odpracovaným hodinám, čo znamená, že aj keď zamestnanci budú mať voľný deň, zvyšné hodiny si musia odpracovať predtým. Je len na nich, ako tento fond času naplnia. Najčastejšie ide o osem odpracovaných dní po 9 hodín a jeden deň po 8 hodín.  

V prípade 4-dňového pracovného týždňa to funguje vo väčšine prípadov rovnako, pretože pracovníci si musia 40-hodinový fond času rozdeliť len do 4 dní, takže v práci zostávajú dlhšie. Aj pracovný model 9/80 má dve strany a spájajú sa s ním rôzne výhody a nevýhody. 

Výhody 9-dňového pracovného modelu

Výhody sú v tomto prípade takmer totožné s tými, ktoré zaznamenávame počas 4-dňového pracovného týždňa. Môžeme sem zaradiť:

  • Zlepšenie produktivity zamestnancov: Keďže majú viac času na odpočinok a regeneráciu, umožňuje im to byť počas pracovných dní produktívnejšími. 
  • Zvýšená spokojnosť zamestnancov z dôvodu, že môžu jeden deň navyše tráviť so svojimi rodinami alebo venovaním sa svojim koníčkom a osobnému životu. Ide o ideálny spôsob na dosiahnutie rovnováhy medzi osobným a pracovným životom.
  • Nižšie náklady na prevádzku budovy a údržbu pracoviska v prípade, že počas rovnakého dňa majú voľno všetci pracovníci. 

Nevýhody 9-dňového pracovného modelu

Aj nevýhody sú veľmi podobné s tými, ktoré evidujeme v prípade 4-dňového pracovného týždňa. Najčastejšie ide o tieto:

  • Dlhšie pracovné dni, aby zamestnanci odpracovali potrebných 80 hodín. 
  • Nižšia produktivita práce počas hodín, ktoré sú akoby nadčasové.
  • Nedostatok interakcie v pracovnom kolektíve: Kvôli neprítomnosti niektorých pracovníkov v určité dni môže dôjsť k narušeniu tímovej dynamiky, čo môže spôsobiť menej príležitostí na spoločné projekty a komunikáciu.
  • Zložitejšie plánovanie pracovných harmonogramov a služieb: Ak nie je možné, aby všetci zamestnanci mali voľno v jeden deň, manažér musí naplánovať, aby bol každý spokojný a aby zároveň firma aj naďalej fungovala.
  • Tento pracovný model nie je vhodný pre všetky spoločnosti a odvetvia.

Firmy vo svete si tento pracovný model chvália

Jednou zo spoločností, ktorá model 9/80 vyskúšala, je firma Otta. CEO Sam Franklin pre web HRD priznal, že odvtedy eviduje zvýšený počet žiadostí o zamestnanie. Svojim zamestnancom dáva voľno každý druhý piatok, pričom kancelária ostáva úplne zatvorená. To umožňuje pracovníkom stretávať sa aj mimo kancelárie, aby sa viac spriatelili. 

Aj spoločnosti ako Charlie HR alebo Bryden Wood sa vydali cestou, kedy majú zamestnanci voľno v rovnaký deň (zväčša v piatok) a jeden deň nechávajú svoje prevádzky zatvorené. Podľa prieskumu Charlie HR, ktorý robili medzi svojimi zamestnancami, bol zaznamenaný až 24 % pokles pracovného stresu v celej spoločnosti. Zároveň sa o 14 % zvýšila schopnosť tímu odpútať sa od práce počas voľného času, čo má pozitívny dopad na ich duševné zdravie. 

V slovenských firmách sme sa s týmto pracovným modelom zatiaľ nestretli, ale je len otázkou času, kedy sa k tomu niekto odhodlá. Stojí to minimálne za vyskúšanie a môže ísť o spôsob, ako sa postupne dopracovať k štvordňovému pracovnému týždňu.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Test Práca Pracovný čas Model práce
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy