Veľké zmeny v II. pilieri: Na toto pri zamestnaní nezabúdajte

1. mája 2023 vstúpila do účinnosti novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá prináša zmeny v II. pilieri. Fyzické osoby, ktorým vznikne prvé dôchodkové poistenie, budú automaticky zaradení aj do II. piliera. Táto zmena sa dotkne predovšetkým študentov, ktorí končia štúdium a plánujú sa prvýkrát zamestnať.

Automatický vstup sa dotkne aj osôb do 40 rokov, ktoré predtým nemali povinnosť platiť odvody na dôchodkové poistenie a po 1. máji 2023 im táto povinnosť vznikne. Ide napríklad o SZČO, ktoré v minulosti nedosahovali príjem potrebný na vznik povinného dôchodkového poistenia a ich príjmy medzitým narástli. Rovnako môže ísť aj o ľudí, ktorí pracovali v zahraničí a po prvý raz sa teraz zamestnajú na Slovensku.

Ak si DSS nevyberiete sami, urobí to za vás Sociálna poisťovňa

Dotknuté osoby budú mať možnosť počas prvých 180 dní od vzniku tohto dôchodkového poistenia vybrať si dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS) sami. Ak to počas tejto lehoty neurobia, DSS im určí Sociálna poisťovňa. Zároveň im zostane možnosť do dvoch rokov z II. piliera vystúpiť.  

O vzniku nároku vás budú informovať

Sociálna poisťovňa zašle v lehote 60 dní informačný list každému poistencovi, ktorému vznikne nárok na automatický vstup do II. piliera. V ňom budú uvedené všetky potrebné informácie, ktoré potrebuje vedieť. 

Automatický vstup do II. piliera sa netýka osôb, ktorým vzniklo dôchodkové poistenie pred 1. májom 2023. Tieto osoby však môžu využiť možnosť dobrovoľného vstupu do dovŕšenia veku 40 rokov, ak uzatvoria zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení s ľubovoľnou DSS. 

Všetky podrobnosti nájdete aj na stránke Sociálnej poisťovne, ktorá zodpovedala najčastejšie otázky, ktoré sa s touto témou spájajú. Odpovede si môžete prečítať na tomto odkaze

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy