Vyriešiť nadčasy, pracovné zmeny a platy: V Amazone vznikli moderné odbory, budú bojovať za lepšie podmienky pre zamestnancov

AmazonAmazon Zdroj: thinkstock.com

Zamestnanci spoločnosti odštartovali Moderné odbory Amazon 4. septembra 2018. Pomoc a cenné rady nachádzajú v zahraničí a u moderných odborov pôsobiacich na Slovensku. Moderné odbory Amazon založili pracovníčky logistického centra Amazonu, ktoré sa rozhodli ísť príkladom zamestnancom, aby sa nebáli postaviť sa za lepšie pracovné podmienky v podniku. Novou prezidentkou odborovej základne sa stala Daniela Učňová, zástupkyňa BOZP a členmi výboru sú Želmíra Kollárová a Mária Treflíková.

Od začiatku vzniku Moderných odborov Amazon prejavilo dôveru a záujem o členstvo množstvo zamestnancov, ktorých trápi predovšetkým situácia s nadčasmi a organizácie rozvrhu smien. Moderné odbory Amazon pôsobia v spoločnosti ako jediná odborová organizácia a chcú ihneď naštartovať komunikáciu s vedením a realizovať zmeny v zamestnaní.

„Vo vzťahu k zamestnávateľom, zamestnávateľským zväzom a štátu, predstavujú zamestnanci slabšiu stranu, ktorá sa potrebuje organizovať pre ochranu svojich záujmov. Aj preto sme sa rozhodli založiť naše vlastné moderné odbory. Medzi naše priority patrí vyriešiť nadčasy, ktoré vnímame veľmi negatívne, rozvrh smien a samozrejme aj lepšie platy pre zamestnancov. Začiatky nie sú vôbec jednoduché, preto sme sa rozhodli osloviť našich kolegov z Jaguar Land Rover, aby nám pomohli. Chceme nastaviť vzájomnú kooperáciu a ďalšiu spoluprácu. Kľúčovou otázkou sú podmienky zamestnávania a firemné kultúry spoločností, v ktorých pracujeme. Verím, že zdravá vzájomná konkurencia dokáže ovplyvniť podmienky zamestnávania v regióne,“ uviedla prezidentka Moderných odborov Amazon Daniela Učnová.

Moderné odbory Amazon usporiadali stretnutie s Modernými odbormi Jaguar Land Rover, kde hlavnou témou bola ich budúca spolupráca. Obe organizácie sa zhodli na dôležitosti posilnenia ich vyjednávacích pozícií z pohľadu akcieschopného zastupovania zamestnancov a ich členov.

 „Som veľmi rád, že našu prácu si všimli aj zamestnanci Amazonu. Hneď ako nás oslovili s požiadavkou o pomoc a spoluprácu, neváhali sme. V Moderných odboroch Jaguar Land Rover veríme, že pre dosiahnutie úspechov zamestnancov  je dôležité podporovať snahy zamestnancov odborovo sa organizovať, pretože len jednotný postup nám môže zaručiť ochranu našich záujmov. Moderné odbory Jaguar Land Rover  sú pripravené pomôcť v akýchkoľvek otázkach,“ povedal predseda Moderných odborov Jaguar Land Rover Peter Mrázik.

Kolektívne vyjednávanie v Amazone začne najneskôr v januári 2019. Moderné odbory Amazon budú dovtedy pracovať na raste organizácie a doplnení členskej základne. Čím vyšší počet členov Moderné odbory Amazon budú mať, tým silnejší budú zástupcovia zamestnancov pri vyjednávaní.

Viac o téme: Amazon Moderné odbory
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Amazon
Staršie správy
Staršie správy