Vaša práca je v ohrození: Prichádzajú nás nahradiť roboty

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pokrok v oblasti technológie, ktorá sa stáva lepšou a rýchlejšou doslova zo dňa na deň, je neodvratný. Kapitalisti a vedenie zo Silicon Valley považujú digitálnu revolúciu za najlepšie ekonomické správy na planéte, no nie každý s nimi súhlasí. Spolu s rapídnym vývojom totiž narastá aj strach a viacerí odborníci bijú na poplach upozorňujúc na nebezpečenstvá s pokrokom spojené.

Vedec z univerzity Yale, Wendell Walach, tvrdí, že technológia ničí viac pracovných miest ako ich vytvára. Verejnosť si vraj stále neuvedomuje, že skutočne sme sa ocitli na hranici technologickej nezamestnanosti.

Martin Ford, softvérový vývojár zo Silicon Valley si myslí, že spoločnosť dostatočne nechápe šokujúcu rýchlosť, ktorou sa technológia vyvíja. „Keď ľudia hovoria o robotoch, väčšinou si predstavujú továrne, ale tieto pracovné miesta už neexistujú celé desaťročia,“ argumentuje.

V máji čínska výrobná spoločnosť Shenzhen Evenwin Precision Technology oznámila, že plánuje nahradiť 90% svojich zamestnancov strojmi. O prácu takto príde 1 600 zamestnancov, zatiaľ čo zvyšných 200 zostane dohliadať na prácu robotov. Smutný trend sa v južnej Číne rozširuje a podobné zmeny plánujú aj ďalšie fabriky.

Štúdia vypracovaná Oxfordskou univerzitou poukazuje na obdobný vývoj na území Spojených štátov a predpovedá, že 47% pracovných miest ovládnu stroje v najbližších dvoch desaťročiach. Ohrozené nie sú len pozície vo výrobe, ale roboty by v dohľadnej dobe mohli nahradiť aj napríklad právnikov, novinárov či finančných analytikov.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Niektorým odvetviam hrozí väčšie nebezpečenstvo ako iným, ale záleží najmä na funkcii, ktorú vykonávate. Skúste sa zamyslieť nad svojím zamestnaním a zvážte, či by skutočne šikovná a inteligentná osoba nedokázala vytvoriť algoritmus na základe pozorovania vašich pracovných zvykov a postupov. Už v súčasnosti existujú algoritmy, ktoré dokážu skladať symfónie a maľovať originálne obrazy.

„Mali by sme byť znepokojení. Predovšetkým preto, že nemáme alternatívu pre ľudí, ktorí takýmto spôsobom prídu o prácu. Netvrdím, že technológia je zlá vec. Mohlo by to byť úžasné, keby roboty robili všetku prácu a my by sme nemuseli pracovať vôbec. Problémom však zostáva, že práca a príjem idú ruka v ruke. Takže, keď stratíte prácu, takisto prídete aj o príjem a s tým sa svet stále nevie vysporiadať,“ tvrdí Ford.
Viac o téme: Technológia Robot Vývoj Práca Zamestnanie Nebezpečenstvo Ohrozené Pracovné miesto
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy