Ako odmietnuť pracovnú ponuku, ale nechať si otvorené dvere

Absolvovali ste pohovory s viacerými spoločnosťami a prekvapilo vás, že ste nedostali len jednu, ale dve pracovné ponuky. Jedna jasne zodpovedá vášmu profilu a kariérnym cieľom, zatiaľ čo druhá nie je zlá, ale ani až je taká dobrá. Teraz prichádza otázka: Ako odmietnuť pracovnú ponuku, ale pre istotu si nechať dvere otvorené?

Dokonca aj v prípade, že práca teraz nespĺňa všetky vaše kritériá, možno ju zvážite neskôr. Koniec koncov, budúcnosť nemôžeme predvídať.

Ak sa ocitnete v tejto situácii, nebojte sa. Máme pre vás niekoľko odborných rád, ako zdvorilo odmietnuť pracovnú ponuku, ktorá by vás neskôr mohla zaujať.

Tu sú štyri tipy, ako to urobiť zdvorilo:

Jasne vysvetlite svoje dôvody:

Tak ako ste počas pohovoru vysvetlili, prečo ste chceli danú prácu, je férové vysvetliť, prečo už nie je vhodná. Svoje dôvody uveďte konkrétne. Napríklad namiesto toho, aby ste povedali, že ste si našli lepšie platenú prácu inde, môžete povedať, že ste prijali ponuku od spoločnosti, ktorá viac zodpovedá vašim cieľom.

Vyhnite sa odmietavému postoju:

Neodmietajte len tak bez udania dôvodu. Zapojte sa do rozhovoru a ukážte, že vám na tom záleží. Nemusíte sa deliť o každý detail, najmä ak je negatívny, ale ukážte, že ste svoje rozhodnutie premysleli.

Nezabudnite, že ide o pracovný rozhovor, takže na vašom tóne a slovách záleží.

Prejavte empatiu:

Majte na pamäti, že odmietnuť niekoho nie je nikdy ľahké. Náboroví pracovníci investujú čas a úsilie do toho, aby vás spoznali, takže sa môžu cítiť sklamaní. Buďte chápaví a rešpektujte ich pocity. Poďakujte im za ponuku a ospravedlňte sa za prípadné nepríjemnosti.

Zvážte osobný rozhovor:

Ak je to možné, uskutočnite s náborovým pracovníkom priamy rozhovor. Umožní to zmysluplnejší dialóg, v ktorom môžu obe strany vyjadriť svoje myšlienky. Ak osobný alebo telefonický rozhovor nie je možný, svoje rozhodnutie jasne vysvetlite v e-maile.

Ak to zhrnieme, úctivé odmietnutie pracovnej ponuky zahŕňa jasnú komunikáciu, empatiu a zohľadnenie pocitov druhej strany. Ak sa k tomu postavíte premyslene, môžete si zachovať pozitívne vzťahy do budúcnosti.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Odmietnutie Ponuka
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, Muse
 
Staršie správy
Staršie správy