4 veci, o ktorých by ste počas pracovného pohovoru mali klamať

Náš život by mal byť založený predovšetkým na úprimnosti, no sú veci, kedy je dobré použiť aj menšiu milosrdnú lož. Dokonca aj na pracovnom pohovore.

Potvrdila to aj samotná odborníčka na pracovné pohovory Anna Papalia, ktorej video na TikToku sa stalo ihneď virálnym. Ľuďom poradila, čo by hovoriť mali a naopak, čo by nemali. 

Kde sa vidíte o 5 rokov

Vaši potenciálni zamestnávatelia nechcú počuť, že si chcete založiť rodinu, mať deti, cestovať alebo si urobiť ďalšiu školu. Radšej by boli, ak by ste sa aj po takom čase videli v ich firme, čo by dokazovalo vašu lojálnosť. Aj keď túžite po rodine, nemusíte to spomínať hneď na pohovore, inak by si vás nemuseli vybrať. Prípadne použite neutrálnejšie odpovede. 

Koníčky a trávenie voľného času

Mnohí ľudia majú problém so zmysluplným trávením voľného času a k ich najčastejším koníčkom patrí sledovanie televízie. To na pohovore v žiadnom prípade nehovorte, inak by ste vyzerali ako ten najväčší lenivec. Porozprávajte skôr o koníčkoch, ktoré znejú trochu profesionálnejšie, prípadne rovno súvisia s vašou pracovnou pozíciou. Radšej si vyberte knihy, kultúru ako divadlo a koncerty alebo dobrovoľníctvo. To znie oveľa lepšie ako nejaký Netflix. 

Názory na nadriadeného a firmu

Počas pohovoru sa vás môžu opýtať na vzťahy s predošlými zamestnávateľmi a kolegami. Aj keď na nich nedokážete nájsť pekné slovo, nemusíte povedať úplne to, čo si o nich myslíte. Najmä ak sa na pohovore rozprávate s budúcim nadriadeným. Niekedy si ľudia jednoducho nesadnú, no mali by ste vedieť oddeliť pracovnú a osobnú rovinu. 

Dôvody, prečo sa uchádzate o danú prácu

Nespomínajte, že vás z predošlej práce vyhodili alebo ste sa nudili, a tak skúšate niečo nové. Radšej povedzte niečo o tom, že máte radi nové výzvy, vďaka ktorým sa môžete zdokonaliť a práve táto firma by vám to mohla poskytnúť. Získate tak menší plusový bod.

V žiadnom prípade vás nechceme navádzať na klamstvo, no vďaka týmto veciam by ste mohli pokaziť dojem a nezískali by ste dané miesto. Ide o maličkosti, ktoré nemôžu nikomu ublížiť. Určite ale nikdy neklamte o svojich vedomostiach a skúsenostiach. To by sa skôr či neskôr odhalilo. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy