10 zaručených tipov ako rozpoznať perspektívnu spoločnosť so silným potenciálom na základe inzercie

Hľadáte si nové pracovné uplatnenie a „vyskakuje“ na vás kvantum inzerátov? Túžite po perspektívnom zamestnaní s kvalitným zázemím od zamestnávateľa? Spôsob, akým je napísaná pracovná pozícia, dokáže veľa prezradiť o inzerujúcej spoločnosti. Ponúkame vám niekoľko zaručených tipov, ako sa vybrať správnym smerom a predísť sklamaniu.

  1. Záujem o kandidáta

Podstatou inzerátu je snažiť sa osloviť toho správneho kandidáta, zaujať jeho pozornosť a docieliť želanú emóciu. Inzercia nie je zbierka známok a neriadi sa heslom, čím viac reagujúcich, tým lepšie. Preto je nutné zvoliť si správny štýl písania textu, ktorý by zodpovedal charakteru pozície a predovšetkým identite samotnej firmy.

  1. Žiadne prehnané superlatíva

Spoločnosť by sa nikdy nemala prezentovať v zmysle, sme najlepší, najúžasnejší a ponúkame vám tú najprestížnejšiu pracovnú príležitosť pod slnkom. Miesto prehnaných ód na vlastnú adresu, je na mieste, ak vyzdvihne svoje kvality a vytvorí si tak v očiach kandidáta konkurenčnú výhodu oproti ostatným firmám.

  1. Nepremrštená mzda

Nie je nič podozrivejšie, ako hlbokánska priepasť medzi základným platom a maximálnym platom. Rozpätie by malo odzrkadľovať reálne dosiahnuteľnú mzdu. Už na prvý pohľad rozmedzie 700 – 3500 eur/brutto vyvoláva pri zdravom úsudku pochybnosti. Nech už sú vaše ambície akékoľvek, predpokladom je, že reálne sa nikdy nepriblížite k hornej hranici.

  1. Zaujímavý benefitný pogram

Kvalitný benefitný program si dokáže získať množstvo potencionálnych záujemcov, predovšetkým ak sa jedná o výhody, ktorými konkurencia nedisponuje. Moderne zmýšľajúce firmy sa snažia zaradiť do svojho benefitného programu hard a soft skillsové školenia, možnosť flexibilnej pracovnej doby, či príležitostný home office.  Milujete spoločenský život? Určite si vás získajú rôzne spoločenské udalosti ako firemné večierky, teambuildingy, kultúrne či športové podujatia (lístky do divadla, kina, na koncerty alebo zápasy) Obľúbená je aj tzv. cafetéria, kde si zamestnanci môžu vybrať, aké výhody budú využívať, z vopred určenej sumy zamestnávateľom.

  1. Možnosť sebarealizácie

Juniorské pozície sú skvelou príležitosťou, ako získať nové mladé talenty do pracovného kolektívu. Perspektíva povýšenia a ponúknutý priestor na zvyšovanie kvalifikácie, dokážu byť skvelým motivátorom, a to nie len pre absolventov.

  1. Priama úmera medzi požiadavkami a ohodnotením

Tu by mala nastať rovnováha medzi kritériami na kandidáta a ponúkaným ohodnotením. Ak pozícii asistentka, nezodpovedá nárokmi ani profil skúseného manažéra, niečo nie je zaručene v poriadku. Podobne, ako hľadať 10 ročnú prax pri čerstvom absolventovi.

  1. Reálne požiadavky

Spoločnosť by mala zvážiť, aké skúsenosti a zručnosti sú pre danú pozíciu kľúčové. Má možnosť a priestor zaškoliť juniora, alebo si pracovné miesto vyžaduje skúseného pracovníka? Na základe ucelenej vízie o kandidátovi, je potrebné uviesť požadované vzdelanie, úroveň jednotlivých znalostí, osobnostné predpoklady a požadovanú prax.

  1. Zlatá stredná cesta

Strohá inzercia vám neposkytne dostatočné informácie a naopak obšírna vnesie zbytočný zmätok. Inzerát nie je manuál na obsluhu vesmírnej rakety, jeho podstatou je stručne a výstižne predstaviť spoločnosť a hľadanú pozíciu.

  1. Zdravá sebaistota

Ideálnym prípadom je, ak sa spoločnosť patrične predstaví a dokáže v niekoľkých riadkoch vystihnúť tu pravú podstatu, bez použitia zbytočných omáčok. Kandidátovi priblíži svoje pôsobenie, vízie a hodnoty.

  1. Celkový feeling

Inzercia by vás mala zaujať od prvého slova až po poslednú slabiku. Je na mieste, ak sa využije humor a neformálny jazyk, ale nie za každú cenu. Na záver by ste mali pocítiť to staré známe šteklivé nutkanie reagovať na pracovnú pozíciu a nepocítiť ani náznak pochybností.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Inšpirujte sa zaujímavými príbehmi v podcastoch Kariéra.sk.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy