Koučingom za svojou vysnívanou kariérou

„Stretávam sa s tým, že ľudia plní tajomstiev a strachu sa boja a majú predsudky brániace im vstúpiť do svojho vnútra a rozvíjať svoje talenty, hoci si uvedomujú svoj problém,“ hovorí koučka a psychologička Silvia Langermann. „Koučing má však jednu veľkú výhodu - nezostáva v minulosti, ale pozerá sa do budúcnosti a je zameraný na rast.“

Toto opakovane znie z úst skúsenej koučky, Silvie Langermann, zakladateľky Power Coaching akadémie, jednej z najlepších vzdelávacích inštitúcií na Slovensku, ktorá má za sebou už mnoho významných úspechov stojacich na profesionalite. Prečo je moderný fenomén koučing tak perfektný nielen pre nadstavbu už začínajúcich pracujúcich v pomáhajúcich profesiách, ale aj pre tých, ktorí stále hľadajú svoje šťastie v napĺňaní svojho  životného poslania?

V živote prichádzajú etapy, kedy stojíme na rázcestí a rozmýšľame nad tou najsprávnejšou možnou cestou, aby nás poviedla tým správnym smerom. Táto metóda je nepochybne jednou z týchto ciest, pretože nám pomáha pozrieť sa na seba s nadhľadom a hlavne vzbudiť v nás veľkú dávku sebavedomia. „Koučing má silno motivačný charakter, a v tomto post-covidovom období je priam zázračný. Ľudia zostali akosi paralyzovaní vo svojej kariére, nehovoriac o absolventoch vysokých škôl, ktorí sa cítia byť viac a viac stratení s malou dôverou začať to, čo si už dávno vysnívali,“ podotýka Silvia.

Táto metóda sa uchytila na trhu preto tak dobre, lebo je výnimočná práve v tom, že neprehliada ani tie najmalichernejšie veci, ktoré klienti vo svojich predstavách o živote spomínajú. Často sú to tie najpodstatnejšie veci, ktoré práve koučing vie skvelo podchytiť, a ktoré dokážu psychickú situáciu klienta odvrátiť na dlhodobo! Preto je vhodný v budovaní si akejkoľvek vysnívanej kariéry, či už je to začatie podnikania, učiteľstva alebo aj pri rozbehu v neziskovom či dobrovoľníckom sektore.

Tomáš Langermann, spoluzakladateľ inštitúcie Power Coaching, je zanietený športový kouč, a rokmi práce s mladými športovcami dospel k tomuto názoru: „Športové aktivity a reprezentácia ma naučili, že akýkoľvek talent je jednoduchšie rozvíjať pod odborným vedením, s pomocou ľudskej podpory. Táto skvelá metóda pomáha neprepadnúť panike a naďalej si dôverovať v tom, že jednotlivec dokáže sám a dokonale ovplyvniť svoju vlastnú situáciu, pretože láme blokády, ktoré nás neustále sabotujú.“ Silvia je presvedčená, že koučing je veľmi dôležitý pri pracovnej sfére a kariérnom poradenstve, „pretože keď robím s mladými ľuďmi, nepoužívam dotazníky pre určenie napríklad na čo sa človek hodí, alebo aká je osobnosť. To je pre mňa nepredstaviteľná vec. Som presvedčená, že dotazníková forma kariérneho poradenstva môže byť veľmi škodlivá, pretože človeka škatuľkuje. Človek je veľmi rôznorodý a individuálny vo svojich schopnostiach a kvalitách. Nemôžeme klienta jednoznačne na základe dotazníka ohodnotiť, po ktorej kariérnej ceste sa má vydať, pretože takýmto spôsobom o ňom nevieme vôbec nič, naopak, môže to nútiť človeka prispôsobiť sa výsledku a robiť to, na čo mladý dospievajúci naozaj nemusí mať vlohy.“

Poznáme aj príbeh mladej psychologičky, ktorá má na veci vždy kritický, vedecký pohľad a koučingu nikdy moc nedôverovala, preto si to išla na vlastné oči overiť a podujala sa intenzívneho kurzu KOUČ 104 priamo v Power Coaching akadémií. Neuveríte, ako sa jej diametrálne zmenil pohľad, pozrite sa tu vo videu. Preto sa často koučing využíva aj ako nadstavba v už zabehnutej kariére, najmä v pomáhajúcich profesiách ako sú psychológovia, ale aj v normálnom živote ako forma biznisu. Je to zaujímavé odvetvie podnikania a aj rozšírenia si kvalifikácie, pretože v tejto metóde pomoci ide najmä o rozvíjanie vzťahu medzi klientom a koučovaným, kedy si klient problém rieši len vlastným  uvažovaním nad svojím životom. „Podnikanie koučovaním je krásne poslanie, pretože je flexibilné, obe strany učí dôvere, neškatuľkovaniu a maximálnej otvorenosti, pri ktorom sa odovzdáva kvalita a nezabudnuteľná hodnota,“ dodáva Silvia, pre ktorú je koučing životný štýl a nedá sa jej už inak.

Viac o téme: Power coaching
 
Staršie správy
Staršie správy