Práca v spoločnosti Siemens: Vývojové IoT centrum hľadá ľudí, ktorí chcú zmeniť svet k lepšiemu

O internete vecí sa zvyčajne hovorí v súvislosti s nasadením v priemysle a smart mestách. Ale možnosti tohto konceptu sú oveľa širšie. Vývojové centrum IoT spoločnosti Siemens otvára programátorom aj doménovým špecialistom dvere do sveta zmysluplnej práce, v ktorej meniť svet okolo nás nie je nedosiahnuteľná ilúzia.

Do internetu bolo v roku 2019 pripojených 4,5 miliardy ľudí, čo predstavuje takmer tri pätiny celosvetovej populácie. Veľkosť internetu ľudí je však iba zlomkom v porovnaní s takzvaným internetom vecí (IoT). Internetovú konektivitu má dnes 26 mld. rozličných zariadení, senzorov a prístrojov, pričom do piatich rokov sa má ich počet strojnásobiť.

Prirodzene, v čoraz prepojenejšom svete vyvstáva otázka, kto bude spravovať siete, dáta a cloudovú infraštruktúru, do ktorej budú desiatky miliárd vecí pripojené? A kto zabezpečí vývoj a údržbu softvéru nevyhnutného pre inteligentné riešenia postavené na IoT, ktoré zefektívnia priemysel aj prevádzku miest a zvýšia komfort našich domovov?

Špecialisti na IoT patria už dnes celosvetovo k najžiadanejším typom IT odborníkov, ktorí môžu pracovať na rozličných témach prakticky pre všetky možné odvetvia.

Zaujímavé príležitosti sa im pritom otvárajú aj na Slovensku, a to v spoločnosti Siemens, ktorá má u nás dlhodobo viaceré centrá pre vývoj softvéru. Jedným z nich je aj IOT, ktoré vyvíja riešenia pre oblasti automatizácie a kontroly priemyselnej výroby a technológie budov.

Náš softvér pre protipožiarne systémy chráni majetok aj životy ľudí po celom svete a zvyšuje komfort bývania. Naše aplikácie na inteligentné ovládanie budov umožňujú cez počítač alebo smarfón ovládať žalúzie, regulovať osvetlenie, klimatizáciu, optimalizovať spotrebu energie a maximalizovať komfort budovy. Naše cloudové riešenia pre inteligentné budovy umožňujú zákazníkom monitorovať prevádzku budovy a analyzovať dáta získavané z budov po celom svete. Naše aplikácie riadia procesy vo fabrikách, vďaka čomu sa môžeme tešiť z kvalitnejších a menej poruchových produktov,“ sumarizuje Ondrej Chrappa, Head of IoT Development Services.

Do novootvoreného medzinárodného Digital Delivery centra, ktoré sa zaoberá konfiguráciou aplikácií pre zber dát z inteligentných budov a ich analýzou s cieľom optimalizácie prevádzkových nákladov a komfortu pre obyvateľov, hľadá v súčasnosti Siemens posily na pozície Aplikačný InžinierSupport Engineer. Víziou pre novobudované centra Siemensu je vytvoriť postupne v priebehu dvoch až troch rokov špičkový tím 30 až 40 ľudí.

Slovenské IOT centrum Siemensu sa môže v budúcnosti hypoteticky venovať aj úplne iným témam, ako sú manažment budov alebo predpovedanie servisných zásahov, plánovanie údržby či optimalizovanie produktivity v priemysle. IoT riešenia majú totiž oveľa väčší potenciál, a to nielen v energetike či smart mestách.

FC Bayern Mníchov napríklad využíva cloudovú platformu Mindsphere spoločnosti Siemens pri údržbe trávnika. Senzory z hracej plochy sledujú množstvo svetla, teplotu, silu a smer vetra, vlhkosť, obsah soli či chlorofylu v listoch trávy. Na základe týchto dát a externých údajov, napríklad o počasí, dostáva správca odporúčania na údržbu trávnika.

Špecialisti na IoT dnes môžu pracovať aj na projektoch pre skvalitnenie pestovania hrozna, záchranu včiel a pralesov, alebo zvyšovaní bezpečnosti na cestách či v leteckej doprave.

Viac o téme: Siemens Práca Pracovné miesta
  • Autor: © Zoznam/Siemens
  • Zdroj: PR článok

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy