7 chýb v životopise, ktoré personalisti nerozdýchajú: Opravte si ich, inak vaše CV skončí v koši

Personalisti vynikajú v schopnosti rýchlo posúdiť a taktiež aj odsúdiť životopis, ktorý sa im dostane do rúk. Na rozhodnutie, či daného kandidáta posunú ďalej, im údajne stačí len 25 sekúnd. Preto si treba dať veľký pozor, čo do svojho životopisu uviesť a neurobiť v ňom zbytočné chyby. Tie vás totiž môžu stáť šancu získať novú prácu. Akým chybám sa treba vyvarovať?



 

  1. Neprofesionálna e-mailová adresa
    Ak chcete, aby mal personalista pocit, že kontaktuje zodpovedného a kompetentného človeka, mala by tomu zodpovedať aj vaša e-mailová adresa. Mena v rôznych skratkách, prezývkach či zdrobeninách však prezradia pravý opak. Zabudnite na katusiq.zelena, drobcek17 ci robinko.dlhy. Vaša e-mailová adresa by mala pozostávať len z vášho mena a priezviska.
  2. Chýbajúce kľúčové slová
    Teda tie, ktoré úzko súvisia s pozíciu a brandžou, v ktorej chcete pôsobiť. Ak napríklad viete, že na výkon danej práce je nutné ovládať konkrétne programy, nezabudnite ich uviesť a zdôraznite, na akej úrovni ich ovládate.
  3. Prílš veľa textu
    Myslíte si, že čím viac, tým lepšie? Omyl. Ak personalistu zahrniete informáciami, môže sa stať, že prehliadne to dôležité. Odstráňte z vášho CV vatu a zbytočnosti, váš životopis by mal byť výberom toho najlepšieho z vašich skúseností a zručností. Pamätajte: ideálny životopis nemá viac ako 2 strany.
  4. Príliš veľa odrážok
    Samozrejme, odrážky sú skvelý spôsob, ako sprehľadniť text, ak ich však použijete takmer všade, spôsobí to, že sa v ňom personalista nevyzná. Rozdeľte svoje CV do sekcií Osobné údaje a kontakty, Vzdelanie, Pracovné skúsenosti, Schopnosti a znalosti, Jazykové znalosti a Záujmy a záľuby.
  5. Ťažko čitateľné písmo
    Možno sa vám páči typ písma, ktorý má rôzne ozdobné prvky, avšak do formálnej listiny, akou životopis bezpochyby je, takýto font rozhodne nepatrí. Hoci sa vám CV s takýmto písmom páči, môže byť pre personalistu ťažko čitateľný.
  6. Odkaz na sociálne siete, ktoré nemajú žiaden súvis s pracovnou pozíciou
    Využívate sociálne siete iba na súkromné účely? Potom budete do svojho životopisu zbytočne uvádzať link na váš Instagram či Facebook. Personalistovi totiž nič nepovedia fotografie vašich raňajok či výletu do Debrecínu. Pokiaľ však sociálne siete využívate na prezentovanie vašej práce, určite na ne v životopise uveďte odkaz.
  7. Nespisovné výrazy a pravopisné chyby
    Nemusíte sa hlásiť na pozíciu jazykového redaktora, životopis by však mal spĺňať isté štandardy. Jedným z nich je správna a bezchybná gramatika. Iste, nemusíte v nej vynikať, určite však máte vo svojom okolí niekoho, kto vám dokáže skontrolovať text a opraviť prípadné chyby. Taktiež si dajte pozor na preklepy – aj preto je dobré dať si životopis pred odoslaním skontrolovať ešte niekým ďalším.
Viac o téme: Životopis Chyby v životopise Ako napísať dobré cv
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: droj: businessinsider; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy