7 otázok na pohovore, pri ktorých sa zapotíte: Ako na ne odpovedať správne?

Mnoho odborníkov odporúča byť na pohovore otvorený a úprimný. Je totiž lepšie priznať pravdu, ako sa nechať nachytať pri lži. Personalisti si totiž vedia ľahko zistiť, čo z toho, čo tvrdíte, je pravda a čo zas úplný výmysel. Niekedy sa však na pohovore vyskytnú naozaj zákerné otázky, pri ktorých by ale povedať pravdu mohlo uchádzačovi skôr uškodiť. Ako si poradiť s takýmito otázkami?

 

 

 

  1. „Pohádali ste sa niekedy so svojím nadriadeným?“ alebo „Popíšte najhoršieho šéfa, ktorého ste doteraz mali a ako ste s ním riešili konflikty“
    Táto otázka je naozaj ťažká, lebo mnoho ľudí odchádza z práce práve pre to, že si nesadli so šéfom a mali spolu mnoho konfliktov. Personalisti ňou chcú zistiť, či sa viete prispôsobiť a riešiť problémy.
    Správnou odpoveďou je vysvetliť, že ste sa snažili so svojím nadriadeným vychádzať, občas sa však vyskytli situácie, v ktorých ste sa možno názorovo nezhodli. Povedzte však, že ste boli otvorený vypočutiu si argumentov „proti“ a nájdeniu kompromisu. Zdôraznite, že viete, že váš nadriadený bol ten, kto vydával finálne rozhodnutie, snažili ste sa však len prispieť k dosiahnutiu tých najlepších výsledkov.
  2. Čo sa vám nepáčilo na vašej poslednej práci?
    Všimnite si, že tieto otázky patria do kategórie tých negatívnych. Pri nich sa môže ľahko stať, že skĺznete do absolútnej otvorenosti a spustíte spŕšku negatív na vášho bývalého zamestnávateľa či pracovisko. To však nie je správne. Pri odpovedi začnite tým, že popíšete, čo sa vám najviac páčilo. Až potom spomeňte, ktorá činnosť vás najmenej bavila. Doplňte však, akým spôsobom ste sa snažili si ju uľahčiť či spríjemniť. Ukážete tým, že sa viete popisovať aj s činnosťami, ktoré nemáte radi a viete si vymyslieť aj zaujímavý „zlepšovák“.
  3. Ako by vás popísali kolegovia, s ktorými ste v predchádzajúcej práci nevychádzali?
    Na pohovore si dajte pozor, aby ste neohrozili samých seba nešťastnými či príliš kritickými poznámkami na vašu osobu. Povedzte napríklad, že môžete na svojich kolegov pôsobiť otravne, pretože často chcete daný projekt či úlohu vyšperkovať, kým oni ju môžu považovať za hotovú.
  4. Prečo ste odišli z vašej predchádzajúcej práce?
    V tomto prípade vôbec nie je zlé povedať pravdu. Avšak pozor, ide o to, ako to poviete. Určite sa vyhnite vyjadreniam, že ste už vášho bývalého šéfa nevedeli zniesť, že bol neschopný a nekompetentný. Namiesto toho radšej uveďte, že ste obaja – aj vy, aj váš nadriadený, cítili, že sa hýbete opačnými smermi.
  5. Ako vysvetlíte dlhšie časové obdobia bez práce vo vašom životopise?
    Áno, možno ste potrebovali polročný oddych od tyranského šéfa, takáto odpoveď však nie je pre personalistove uši. Namiesto toho radšej povedzte, že ste hľadali to správne miesto pre vás a nechceli ste zobrať prvú voľnú ponuku. Snažte sa tiež pospomínať, aké aktivity ste robili sám pre seba počas obdobia nezamestnanosti – zúčastnili ste sa rôznych dobrovoľníckych projektov? Nezabudnite to uviesť pred personalistom.
  6. Čoho sa najviac obávate v rámci pozície, na ktorú sa hlásite?
    Možno sa bojíte, že vám na danej pozícii ponúknu nízky plat, alebo že vám možno chýba dostatok skúseností. Nepriznajte sa však, že vás trápi otázka mzdy či nedostatočné sebavedomie. Namiesto toho povedzte, že sa vám daná pozícia naozaj páči, radi by ste na nej pracovali, akurát máte pár otázok, ktoré zatiaľ neboli zodpovedané, predpokladali ste však, že sa veľa dozviete v priebehu pohovoru, prípadne sa spýtate na jeho konci.  
  7. Aké sú vaše slabé stránky?
    Táto otázka patrí medzi stálice na pohovoroch. Veľa ľudí používa stokrát odporúčanú odpoveď ako napríklad „Som perfekcionista“ alebo „Príliš veľa pracujem“.  Tieto odpovede však personalisti počuli už tisíckrát. Vy na to ale choďte pri tejto otázke šikovne. Zvoľte si negatívnu vlastnosť, ktorá nemusí úplne súvisieť s výkonom danej pozície, prípadne je to vlastne výhoda. Ak sa napríklad hlásite na pozíciu obchodníka, povedzte, že príliš veľa rozprávate. Alebo ak sa hlásite na pozíciu fakturanta, povedzte, že je pre vás problém rozprávať pred veľkým počtom ľudí.
Viac o téme: Pohovor Otázky Odpovedať Pohovory Najčastejšie Pohovore Pohovoroch Aké Pýtajú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy