7 otázok, ktoré sa pýtajú personalisti na pohovore, keď chcú odhaliť, aký naozaj ste

Na pohovore sa uchádzači snažia ukázať len v tom najlepšom svetle. Personalisti to vedia a preto hľadajú rozličné spôsoby, ako odhaliť skutočné ja kandidátov. Aj preto im kladú rôzne typy otázok, ktorými sa často snažia zamaskovať to, čo chcú od uchádzačov naozaj zistiť. Zistite, aké otázky môžete očakávať od personalistu na pohovore, čo v skutočnosti znamenajú a ako na ne správne odpovedať.

 

 

 

  1. Ako by vás popísal váš najlepší priateľ?
    Preklad: Aký naozaj ste? Snažím sa odhaliť vaše skutočné ja.
    Nevymýšľajte si o sebe niečo, čo by o vás vaši priatelia nepovedali. Nezveličujte, nepreháňajte, nepoužívajte typické charakteristiky ako zodpovedný, spoľahlivý či cieľavedomý. Ak nebudete vedieť odpovedať, môže to byť pre personalistu varovný signál.  V tejto otázke máte príležitosť prezradiť o sebe niečo naviac, využite ju správne.
  2. Čo vás vo vašej predchádzajúcej práci nebavilo a prečo?
    Preklad: Aký negatívny ste a aké úlohy by vám mohli robiť problémy?
    Nebuďte prehnane negativistický o vašej predchádzajúcej pozícii či  úlohách, ktoré ste riešili. Nesťažujte sa, že ste mali príliš náročné zadania, podobné totiž môžete riešiť v spoločnosti, do ktorej sa hlásite. Ak sa vyjadríte, že pre vás boli veľmi ťažké, výrazne môžete znížiť vaše šance na úspech.
  3. Akého nadriadeného by ste chceli?
    Preklad: Zvyknete si na spôsob manažovania v tejto spoločnosti?
    Táto otázka veľmi zvádza k spomenutiu predchádzajúceho šéfa: to je však to, čo chcú personalisti dosiahnuť. Vyhnite sa osočovaniu či ohováraniu vášho bývalého nadriadeného, netvrďte ani, že najradšej by ste nemali šéfa. Predstavte si najideálnejší scenár: opíšte, ako by mal vyzerať váš dokonalý šéf.
  4. Kto vás najviac ovplyvnil vo vašej kariére?
    Preklad: Naozaj chcete túto prácu, alebo ste sa len náhodne ocitli v tejto branži?
    Personalisti nechcú počuť, že ste sa k práci v oblasti, o ktorú sa zaujímate, dostali len šťastnou náhodou. Chcú sa od vás dozvedieť, že ste pre danú pozíciu naozaj zapálený a vidíte v nej svoju kariérnu budúcnosť. Vyvarujte sa odpovedi, že ste sa pre danú prácu rozhodli, pretože vám to odporučili najbližší. Ľudia, ktorí si vyberú kariéru na základe odporúčaní či príkazu blízkych, sú častejšie v práci nešťastní a cítia sa pod tlakom. Aj preto môže personalista pri takejto vašej odpovedi zaváhať, či ste správnym kandidátom
  5. Ak by ste mohli, akým zvieraťom by ste sa stali a prečo?
    Preklad: Ste kreatívny a máte zmysel pre humor?
    Ak neviete na túto otázku odpovedať, ukážete, že vám chýba originálne a kreatívne myslenie. Snažte sa vyhnúť obyčajným, „suchým“ odpovediam typu pes alebo mačka. Naštartujte svoju kreativitu a vyberte si originálne zviera a opíšte, ktoré z jeho vlastností a schopností by ste mali mať.
  6. Čo vás motivuje v práci?
    Preklad: Bude prostredie tejto spoločnosti pre vás dostatočne motivujúce?
    Nezodpovedať túto otázku je chyba – niečo vás predsa musí vedieť motivovať, „nakopnúť“ k skvelým výkonom v práci. Vyhnite sa tiež odpovedi, že vás motivujú peniaze či benefity - väčšina zamestnávateľov očakáva, že k tomu, aby ste mali energiu do práce, vám okrem platu pomôže napríklad aj príjemné pracovné prostredie, priateľskí kolegovia či dobrá atmosféra na pracovisku.
  7. Povedzte mi o vašom poslednom neúspechu v práci.
    Preklad: Ste ochotný priznať si, že v niečom nie ste dokonalý?
    Najhoršiu odpoveď, akú môžete v tomto prípade použiť, je pri opisovaní svojho neúspechu začať obviňovať iných, hovoriť o sebe príliš negatívne, alebo dokonca poviete, že ste žiaden neúspech nezažili. Buďte úprimný, priznajte si svoje chyby a ukážte, čo by ste dnes urobili inak.
Viac o téme: Na Pohovor Otázky Personalisti Pohovore
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: responsewebrecruitment; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy