10 najčastejších mýtov zo života zamestnancov, s ktorými ste sa zaručene stretli

Či už sa jedná o čerstvého absolventa, alebo skúseného zamestnanca s rokmi praxe, každý z nás si v určitej fáze života prejde tzv. obdobím idealizovania, kedy si nechtiac nasadíme „ružové okuliare“ a svet sa nám hneď zdá krajším. Či už nás vedie k tomu naša mladistvá naivita alebo slepá dôvera v tvrdenia druhých, občas sa proste stáva, že sme o niečom skalopevne presvedčený, aj keď opak je pravdou.

10 najčastejších mylných predstáv, ktoré skôr či neskôr natrafia na realitu:

Vysokoškolský titul mi zaručí lepšiu prácu

V dnešnej dobe vlastniť diplom, nie je zárukou úspechu. Pracovný trh je presýtený kandidátmi a získať konkurenčnú výhodu pred ostatnými, nie je vôbec jednoduché. Venujte sa výučbe jazykov, navštevujte odborné kurzy a neustále sa vzdelávajte, staňte sa odborníkom vo svojom odbore.

Čím viac životopisov pošlem, tým skôr si nájdem prácu

Skúsení personalisti odporúčajú reagovať na pracovné pozície, kde máte reálnu šancu uspieť. Vyhnete sa tak zbytočnej frustrácii a sklamaniu.

Vedúca pozícia mi dáva mi nárok sa povyšovať nad ostatných

Skutočný líder nedá nikdy najavo nadradenosť, je si vedomý, že výsledky a úspechy dosiahne len vďaka svojmu tímu.

Potrebnú prax získam prostredníctvom voľne dostupných kurzov

Online kurz z vás nespraví profesionála, predovšetkým, ak sa jedná o verzie zdarma. Vsaďte radšej všetky karty na certifikované kurzy a buďte sebakritický pri zhodnotení svojich nadobudnutých schopností pred potencionálnym zamestnávateľom.

Pracovať v menšej spoločnosti je istotou dobrých medziľudských vzťahov

Niektoré „rodinné“ firmy navonok pôsobia ako spoločnosti, pre ktorých sú zamestnanci na prvom mieste. No niekedy býva pod lampou najväčšia tma a až neskôr pocítite na vlastnej koži konkurenčný boj a intrigy medzi kolegami a samotným vedením. Dobrou radou je, preverte si vopred budúceho zamestnávateľa.    

Tvrdou prácou dosiahnem povýšenie

Za ideálnych okolností, by každý zamestnávateľ mal patrične oceniť pracovné zanietenie svojich zamestnancov. No realita býva častokrát iná. V takom prípade, je to ten správny impulz zamyslieť sa nad zmenou zamestnania.

Tykanie v práci zbližuje a je znakom priateľstva

Ak pristúpite ku tykaniu, nezabudnite si udržiavať určitý odstup a starostlivo si zvážte, komu budete bezvýhradne dôverovať. Podľa štatistík je len 12 % ľudí, ktorí si našli na pracovisku skutočnú „dôvernú dušu“.

Na ovládanie cudzieho jazyka mi postačí zopár fráz

Vedieť si na dovolenke vypýtať tacos, alebo si pozrieť raz za čas seriál na Netflixe, ešte neznamená, že hovoríte plynule po anglicky. Myslite na to hlavne, keď si budete v životopise vypĺňať úroveň znalosti cudzieho jazyka. 

„Dusná“ atmosféra na pracovisku je len krátkodobá záležitosť

Každý máme občas zlý deň v práci, ale pokiaľ sa negatívna energia na pracovisku neustále kumuluje a vy nevidíte svetlo na konci tunela, je čas zamyslieť sa nad zmenou prostredia.

So skúsenosťami sa môžem uchádzať o akékoľvek pracovné miesto vo svojom odbore

Nuž... Nie je to celkom tak, ako by človek očakával. Roky praxe a skúsenosti, môžu byť skutočne niekedy na obtiaž, najmä pri juniorských pozíciách. V očiach personalistov automaticky spadáte do kategórie prekvalifikovaného kandidáta. Zamestnávatelia uprednostňujú uchádzačov, pri ktorých je menšia pravdepodobnosť fluktuácie, keďže si sú vedomí, že skôr či neskôr uprednostníte lepšiu pracovnú ponuku.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy