Páči sa vám predstava niekoľkých dní dovolenky naviac? Zamestnanci prišli na spôsob, ako si užiť tajnú dovolenku za chrbtom šéfa.

S letom stúpa počet dovolenkových hazardérov, ktorí v snahe „ušetriť“ pár dní dovolenky, neváhajú vycestovať do zahraničia na utajený výlet. HUSH TRIPS je ďalším novodobým trendom, pri ktorom zamestnanci s obľubou spájajú pracovné povinnosti s dovolenkou do zahraničia. Keďže už samotný názov naznačuje, že sa jedná o „tajné výlety“, tak svoje dobrodružstvo držia v tichosti aj pred vedením spoločnosti.

Prečo zamestnanci strácajú zábrany a volia si tzv. „Hush trips“?

V prvom rade preto, že môžu. Je nutné podotknúť, že tento fenomén si nemôže dovoliť každý zamestnanec. Jedná sa o pozície s možnosťou REMOTE WORK teda práce na diaľku, mimo oficiálneho sídla firmy, čo so sebou prináša určitý pocit voľnosti (programátori, konzultanti, copywriteri, grafici, virtuálni asistenti, dátoví analytici atď.) Možnosť vycestovať do exotických krajín, alebo iných zaujímavých destinácií využívajú ľudia po celom svete. Otázkou však je, do akej miery môžete využiť spomínanú slobodu a neriskovať pri tom stratu dôvery u svojho zamestnávateľa. 

„Hush trips“ bývajú zvyčajne dôsledkom nesúladu medzi manažmentom a zamestnancami ako povedala Kayla Glanville, zakladateľka a generálna riaditeľka spoločnosti Upaway, ktorá naopak podporuje svojich zamestnancov k zmene pracovnej klímy.

Dopúšťajú sa zamestnanci porušeniu pracovnej morálky, ak neoznámia zmenu krajiny?

Teória tvrdí, v prípade ak sa rozhodnete zmeniť destináciu, no nijakým spôsobom to neovplyvní váš štandardný pracovný výkon, nie ste povinný to oznámiť šéfovi ani kolegom. Realita však býva omnoho komplikovanejšia. Ideálnym riešením je, ak si zamestnávatelia vytvoria vzťah so svojimi zamestnancami založený na vzájomnej dôvere.

Maddi Bourgerie riaditeľka komunikácie RVshare je názoru, že neexistujú žiadne obmedzenia, pokiaľ robíte svoju prácu najlepšie ako dokážete. Cestovanie počas práce sa v jej spoločnosti stalo natoľko bežným javom, že ho nepokladá za nutné zakaždým oznamovať.

Pravdou je, že nadriadení nemusia mať v skutočnosti problém so schválením zmeny pracovného prostredia. Horšie to býva, ak sa sami prezradíte v tej najnevhodnejšej chvíli.

Uvažujete tento rok si povyraziť na „hush trips“? Pokiaľ nechcete zbytočne provokovať svojho šéfa alebo kolegov, myslite na niekoľko základných pravidiel.

  • Nepokúšajte šťastie a snažte sa vystupovať ako obvykle, vyhnete sa tak závistlivým pohľadom vašich spolupracovníkov
  • Zachovávajte firemnú kultúru a dodržujte primeraný dress code na video porade (bikiny alebo plážové šortky v štýle Baywatch, by asi nepotešili vašich kolegov ani samotného šéfa)
  • Využívajte pri online hovoroch filtre pozadia, ktoré zamaskujú vašu skutočnú lokalitu (rozostrené pozadie nevzbudí podozrenie a vy sa elegantne vyhnete zbytočným otázkam)
  • Vyberajte si destinácie s kvalitným a rýchlym internetovým pripojením (základný faktor, od ktorého závisí celkový úspech vašej „tajnej misie“)
  • Myslite na časový posun (bolo by veľmi ťažké vysvetliť, prečo sa chystáte na obed, keď je len skoré ráno)
  • Najdôležitejšia je však bezpečnosť dát (ak pracujete z letísk či železničných staníc a využívate verejnú WiFi, vystavujete sa riziku kybernetických útokov a vírusov)
  • Nezabúdajte na fakt, že prvoradá je práca (je veľmi ľahké sa nechať pohltiť dovolenkovou atmosférou a užívať si krásy krajiny, ale to by ste museli čerpať oficiálnu dovolenku)
  • Buďte pripravený na možné následky vášho konania v prípade prezradenia (aj v tomto prípade existuje zákon schválnosti a nikdy neviete, či sa šťastie neobráti chrbtom práve vám)

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Dovolenka Práca Zamestnanec Tajmostvo
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy