Existuje ideálny tímový hráč? Zistite, ktorý typ osobnosti vás dokonale vystihuje

Pokiaľ ste si sami seba predstavili ako dokonalého tímového hráča, ktorý má neodmysliteľnú úlohu vo vašom pracovnom tíme, asi vás sklameme. Touto otázkou sa už zaoberal v časoch minulých aj Dr. R. M. Belbin, no neúspešne. Na základe skúmania rozdielov medzi úspešnými a menej úspešnými tímami, identifikoval 9 rôznych typov ľudského správania a nazval ich tímovými rolami.

Spoznajte, ktorá tímová rola vás najviac vystihuje a začnite naplno využívať svoj potenciál. Ak sa nebudete vedieť rozhodnúť pre víťazného favorita, nezľaknite sa. Každého z nás charakterizujú približne tri až štyri tímové role, nájsť sa v jedinej, je ojedinelý úkaz. Cieľom poznania jednotlivých tímových rolí je snaha vyhnúť sa jednotvárnosti a vytvoriť čo najefektívnejšie tím pozostávajúci z členov každej kategórie.

Podľa charakteru zamerania, rozlišujeme medzi tromi charakteristickými skupinami:

  • Tímové role zamerané na ľudí
  • Tímové role zamerané na myslenie
  • Tímové role zamerané na akciu

Tímové role zamerané na ľudí

Koordinátor (Chairman)

Dokáže jasne pomenovať ciele, podporovať v správnom rozhodnutí a delegovať právomoci.
Je sebaistý a uznávaný člen tímu so širokým prehľadom. Vie rozpoznať a správne využiť potenciál členov tímu, čím sa stáva skvelým motivátorom. Zohráva významnú rolu pri zvyšovaní sebavedomia a záujmu o spoločné ciele. Je často volený za vodcu tímu.

Slabé stránky: Má sklon s ostatnými manipulovať, zneužívať svoje vedúce postavenie a delegovať vlastné úlohy na ostatných.

Vyhľadávač zdrojov (Resource Investigator)

Má nos na vyhľadávanie nových príležitostí a získavanie nových zákazníkov. Komunikatívny extrovert s nesmiernou zvedavosťou a veľkou ochotou prijímať nové výzvy. Rýchlo nadväzuje nové kontakty a rozvíja ich. Nedisponuje originálnymi nápadmi, ale dokáže efektívne rozvíjať myšlienky ostatných. Zakladá si na spätnej väzbe a dokáže ju zúročiť na maximum.

Slabé stránky: Býva nadmieru optimistický a po opadnutí prvotného nadšenia často stráca záujem.

Tímový pracovník (Team Worker)

Najdôležitejšie sú pre neho medziľudské vzťahy. Je priateľský, empatický a uprednostňuje diplomatický prístup k ľuďom. Nielen, že sa zaujíma o problémy druhých, ale dokáže ich aj pochopiť. Pôsobí v tíme ako tmel, výrazne prispieva k zlepšeniu vzťahov a celkovej atmosféry v kolektíve.

Slabé stránky: V kľúčových situáciách sa nevie rozhodnúť, pre zachovanie pokoja sa snaží vyhnúť konfliktom za každú cenu.

Tímové role zamerané na myslenie

Inovátor (Plant)

Prináša do tímu nové nápady a dokáže vyriešiť aj tie najnáročnejšie problémy inovatívnym spôsobom. Je kreatívny a nekonvenčný. Jeho spôsob myslenia často búra stereotypy, konzervatívnejším členom sa môže javiť ako radikálny až nereálny.

Slabé stránky: Niekedy je natoľko zaujatý svojimi nápadmi až stráca kontakt s realitou. Má problém s prijímaním autority.

Vyhodnocovač (Monitor Evaluator)

Je pomalší v rozhodovaní, ale berie do úvahy všetky varianty a okolnosti, vďaka čomu nadobudne presný úsudok. Je konzervatívnejší, obozretný, pôsobí seriózne a má triezvy pohľad na vec. Nemá rád unáhlené rozhodnutia, má dokonalé pozorovacie schopnosti a dokáže predvídať.

Slabé stránky: Chýba mu priebojnosť, nadšenie a zanietenosť pri práci. V kolektíve pôsobí skepticky pri prijímaní nových nápadov.

Špecialista (Specialist)

Výsledky jeho práce výrazne prispievajú k zlepšeniu prestíže tímu. Je to expert s profesionálnymi znalosťami a schopnosťami vo svojom odbore. Neustále sa vzdeláva a zároveň prácu pokladá za hobby.

Slabé stránky: Všetok svoj záujem sústredí do vlastnej odbornej oblasti, pričom zabúda na ostatných, v dôsledku čoho má časté problémy s komunikáciou.

Tímové role zamerané na akciu

Konkretizátor (Sharper)

Dokáže byť hnacím motorom celého tímu, nezastavia ho žiadne prekážky, nebojí sa siahnuť ani po nepopulárnych opatreniach. Je to extrovert, vysoko motivovaný, súťaživý a náročný. Svojim entuziazmom posúva tím dopredu.

Slabé stránky: Prehnaná súťaživosť mu môže prerastať cez hlavu, má občasné sklony provokovať a zraňovať city ostatných.

Realizátor (Company Worker)

Jeho hlavným prínosom je premena myšlienok a nápadov na skutočnosť. Je praktický, spoľahlivý a výkonný článok tímu. Problémy rieši systematicky, sústredí sa na efektivitu svojej práce. Navrhuje postupy práce, vytvára plány a harmonogramy.

Slabé stránky: Býva konzervatívny pri prijímaní neoverených možností a nových nápadov.

Finalizátor (Completer Finisher)

Neunikne mu žiadny detail a podrobnosti doťahuje do úplnej dokonalosti. Je to introvert, ktorého vystihuje svedomitosť, precíznosť a snaživosť. Nerád deleguje prácu na iných, dáva prednosť vlastnému riešeniu úloh. Má výborné pozorovacie schopnosti, pri rozhodovaní zvažuje rôzne faktory a celkovú efektívnosť nápadov.

Slabé stránky: Býva prehnaný puntičkár, netoleruje nepresnú prácu a nedomyslený nápady. Pre svoj perfekcionizmus robí všetko radšej sám.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy