6 vecí, ktoré sa musíte naučiť do života, inak s vami bude každý len zametať

Nebolo by skvelé, ak v živote išlo všetko ako "po masle", bez toho, aby ste museli pohnúť prstom? Žiaľbohu, no niekedy aj chvalabohu, to tak nebýva. Ak niečo chcete, musíte sa o to snažiť a bojovať, až kým to nezískate. Je dôležité naučiť sa nielen prekonať lenivosť, ale aj nabrať odvahu povedať, čo chcete a naopak, čo nechcete. Veľa ľudí sa totiž bojí povedať to, čo si naozaj myslí a potom len trápia samých seba. Zistite, čo všetko sa do života musíte naučiť, aby s vami ostatní nezametali.

  1. Povedzte, čo chcete
    Ak niečo chcete, musíte sa ozvať a povedať to. Nečakajte, že za vami príde šéf a opýta sa vás, či by ste náhodou nechceli zvýšiť plat. Alebo si nemyslite, že váš partner vám vidí do hlavy a presne vie, čo od neho čakáte. Ozvite sa, povedzte, čo očakávate. Inak budete len márne čakať na zmenu.
  2. Odmietnite, čo robiť nechcete
    Povedať nie je normálne. Ak sa vám niečo nepáči, nepozdáva alebo s niečím nesúhlasíte, môžete povedať nie. Málokto však má odvahu to aj urobiť. Ak vás však permanentne kolegovia zahŕňajú novými a novými úlohami, prípadne toho na vaše plecia partner kladie priveľa, môžete sa ozvať a povedať nie. Aj vy by ste mali mať hranicu, za ktorú nepôjdete.
  3. Prekonajte lenivosť
    Pustiť sa do niečoho nie je jednoduché. Ak si predstavíte, čo všetko vás čaká, čo všetko bude treba urobiť a už sa vám nechce, je to problém. Nájdite si spôsob, ako prekonať túto nechuť a pustite sa do vecí. Ak hľadáte najúčinnejší spôsob, ako prekonať lenivosť, recept je jednoduchý: nedovoľte si byť lenivý. Napíšte si zoznam úloh a začnite na nich pracovať. Nie zajtra, nie dnes. Teraz.
  4. Povedzte, čo sa vám nepáči
    Ak sa vám nepáči, že je k vám predavačka nepríjemná, povedzte jej, nech s vami komunikuje prívetivo. Ste jej zákazník a jej náplňou práce je správať sa k vám úctivo. Dovoľuje si k vám šéf? Netolerujte mu to, netrpte ponižovanie či zosmiešňovanie. Pokiaľ neukážete, že si vážite samého seba, nečakajte, že to budú robiť iní.
  5. Dávajte a prijímajte konštruktívnu kritiku
    „Všetci potrebujeme ľudí, ktorí nám dajú spätnú väzbu. Vďaka tomu sa môžeme zlepšovať.“ Bill Gates
    Kritika sa nepočúva ľahko, no je pre človeka neskutočnou cennosťou. Vďaka nej si totiž uvedomíte, či nelietate privysoko, no dozviete sa tiež, v čom sa môžete zlepšiť. Je nevyhnutná pre osobný rast a zlepšovanie sa. Obklopujte sa ľuďmi, ktorí vám budú hovoriť nepríjemnú pravdu, nechajte sa „zraňovať“ – stane sa z váš väčší a lepší človek. Aj vy sám sa staňte tým, ktorý posúva ľudí okolo seba vpred. Upozornite ich na chyby a na to, v čom by mohli dosiahnuť pokrok. Ale pozor, vždy konštruktívne!
  6. Rozlúčte sa
    Trápi vás niečo v práci? Zlí kolegovia, nespravodlivý šéf, nepríjemná atmosféra na pracovisku? Ak to už neviete vydržať, netrápte sa zbytočne. Rozlúčte sa s tým, čo vás oberá o pokoj a spokojnosť, vaše zdravie za to nestojí. Rovnako to platí aj v osobnom živote. Rozlúčte sa s ľuďmi, ktorým na vás v skutočnosti nezáleží, ktorí len berú, no nič nedávajú, pre ktorých ste číslom dva. Urobte hrubú čiaru a začnite nanovo. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy