Máte prácu, v ktorej sa oplatí zostať? Tento TEST vám odhalí pravdu

Zdroj: Getty Images

Vedeli ste, že to, akú prácu máte, má výrazný vplyv na vašu spokojnosť so životom? Dobrá práca vás síce možno nespraví úplne šťastnými, ale zlý džob vám môže naozaj uškodiť. Fakt, že vykonávate prácu, ktorá vás nebaví, ktorú neznášate a spôsobuje vám frustráciu, sa odrazí na vašej (ne)spokojnosti. Chcete zistiť, ako ste na tom? Otestujte sa.

 

 

 

Ako na to?

Prečítajte si každé z týchto 13 vyjadrení. Opýtajte sa sám seba, nakoľko súhlasíte s daným vyjadrením. Pri odpovedaní použite takéto vyhodnocovanie:
Úplne súhlasí = Pripočítajte si 3 body
Čiastočne súhlasí  = Pripočítajte si 2 body
Vôbec nesúhlasí = Pripočítajte si 1 bod

  1. Mám rád svojich kolegov.
  2. Cítim, že ma môj nadriadený rešpektuje.
  3. Cítim, že ma moji kolegovia rešpektujú.
  4. Cítim, že moja práca má zmysel a som plnohodnotný člen tímu.
  5. Užívam si prácu, ktorú robím.
  6. V práci sa stretávam s mnohými výzvami, vnímam ich však pozitívne.
  7. Na konci pracovného dňa sa cítim spokojne.
  8. Ranné vstávanie do práce ma nedesí.
  9. Prostredie, v ktorom pracujem, vnímam ako príjemné.
  10. Som spokojný/spokojná so svojím platom – myslím si, že je férový a adekvátny.
  11. Moja práca mi ponúka dostatok príležitostí na rozvoj.
  12. Môj zamestnávateľ ma podporuje v učení sa nových vecí.
  13. Moja práca je niekedy stresujúca, viem si ju však zorganizovať.

VYHODNOTENIE:

Ak ste získali 32–39 bodov

Gratulujeme! Vyzerá to tak, že čo sa týka vašej aktuálnej pozície, ste naozaj šťastlivec. Hoci poznáte dni, kedy to na vašom pracovisku nevyzerá ružovo, viete, že je to krátkodobé a veľmi rýchlo to pominie. Vo všeobecnosti ste so svojou kariérou spokojný a užívate si, čo vám  vaša práca prináša: výzvy, príležitosti, ale aj rešpekt a spokojnosť.

Ak ste získali 26–31 bodov

Takýto výsledok vôbec nie je zlý. Počet bodov, ktorý ste dosiahli, naznačuje, že vo vašej práci sú isté oblasti, ktoré by sa zišlo vylepšiť. Skvelou správou je, že máte veľké šance na ich nápravu. Vráťte sa späť k otázkam, pri ktorých ste odpovedali  „čiastočne súhlasí“ a „vôbec nesúhlasí“. Akých oblastí sa týkali? Zamerajte sa na ne a zistite, ako by sa dali vylepšiť. Možno vám len stačí vybudovať si bližšie vzťahy s kolegami či začať objavovať nové príležitosti. Vaša aktuálna práca má veľký potenciál napĺňať vás, treba len na tom trochu zapracovať.

Ak ste získali 20-25 bodov

Zdá sa, že to vo vašej práci to nie je úplne ideálne, však? Vo vašich odpovediach sa celkom často objavili odpovede „čiastočne súhlasí“ a „vôbec nesúhlasí“ – a to nie je dobré znamenie. Na ktoré otázky ste odpovedali „vôbec nesúhlasí“? Pokúste sa zistiť, prečo sú problematické a či sa to dá nejako zmeniť. Základnými prvkami  šťastia v práci sú rešpekt, spokojnosť, výzvy a príležitosti. Čo vám z týchto elementov chýba vo vašej práci najviac? Pokúste sa to vylepšiť. Ak sa to ani po opakovaných pokusoch nepodarí, je to signál, že sa daná práca pre vás proste nehodí. Je potom namieste poobzerať sa radšej po niečom lepšom.

Ak ste získali 13-19 bodov

Vaša práca vás ubíja a nie je to žiadne prekvapenie, keďže väčšina vašich odpovedí bola „vôbec nesúhlasí“. To, že na vašom aktuálnom mieste nie ste šťastný, pravdepodobne viete sami. Ak sa každý deň len snažíte „prežiť“, netrpezlivo odrátavate zostávajúce dni do víkendu a jediný svetlý moment je výplata, je načase prehodnotiť  vaše zotrvávanie na danom pracovisku. Naberte odvahu a spravte prvý krok k novej práci – máte šancu nájsť si ju. Majte na pamäti, že dlhodobé fungovanie v zlej práci vás môže negatívne ovplyvniť vo viacerých smeroch, nestaňte sa jej obeťou.

Viac o téme: Práca Spokojnosť v práci
  • Autor: © Zoznam/es
 
Staršie správy
Staršie správy