3 tipy, ako zvládnuť dlhodobú prácu z domu: Pozrite sa, čo radí psychologička Silvia Langermann

Na jednej strane trávime viac času doma s rodinou, na druhej strácame worklife balance. Ako zmeniť tento pracovný stereotyp? Ako premeniť vlastnú domácnosť na pohodlnú kanceláriu s efektívnym pracovným výsledkom? Opýtali sme sa našej koučky a psychologičky Silvii Langermann, ktorá nám poskytla 3 skvelé rady.

Počas pandémie sa práca z domu stala pre mnohých bežnou rutinou. „Vyostrili a zmenili sa mnohé veci a iné zostali nepodstatné. Napríklad ak mi doteraz liezol na nervy môj šéf z dôvodu, že mi nikdy home office neschválil a zrazu je práca z domu tu, náš konflikt  jednoducho zmizol“, vysvetľuje Silvia Langermnan. Tak ako každá kríza prináša za aj proti, v tomto prípade môžeme vidieť, že veci, ktoré boli konfliktom, sa zrazu vytratili. „Po ustátí pandémie si u mojich klientoch počas školení všímam, že problematikou, akou boli dochádzka, povolenie home office alebo zasadací poriadok, nahradili úplne iné veci. Manažéri i zamestnanci sa začali zaoberať väčšmi otázkami a riešeniami ohľadne systémov a procesov, napríklad kto to na homeoffice skutočne ťahá a podobne“, objasňuje koučka.

Občas sa zdá, že takáto práca z domu nie je efektívna. „Odbehnúť si na poštu, dať prať, ísť po deti do školy... Je to prirodzená tendencia. Ľudia odpisujú na maily neskoro, môže klesať výkonnosť, majú deficit sociálneho kontaktu,“ hovorí Langermann. Avšak na strane druhej môžu byť ľudia, ktorí si natiahnu prácu na celý deň, upadá worklife balance, ba môžu upadnúť do workoholizmu, čo koučka označuje ako nebezpečné.  Ako si teda nastaviť balance počas takejto práce doma? Silvia Langermann nám prezradila 3 dôležité rady:

  1. Vyčleňte si svoju pracovnú zónu
    A to naozaj dôkladne! Občas, samozrejme, môže dobre padnúť vybavovanie mailov priamo z vašej postele, ale pri dlhodobej práci z domu je potrebné si takýto priestor vyhradiť. Pokiaľ nemáte doma pracovňu, nájdite si aspoň tiché miesto, kde vás spolubývajúci alebo rodina pri práci minimálne rušia – a ideálne vôbec nerušia. Ohraničte a vymedzte si svoj priestor aspoň psychologicky. Ak vám neustále niekto behá pred nosom, skúste si s ním jednoducho prekonzultovať svoje výhrady. Ďalším spôsobom môže byť nasadenie slúchadiel. Taktiež nezabúdajte na dobré osvetlenie. Neváhajte presunúť svoj pracovný stôl k oknu. Prirodzené denné svetlo je dôležité nie len pre oči, ale aj ľudský biorytmus, čím môžete zvýšiť svoju produktivitu. Hodinka či dve na čerstvom vzduchu vašej terasy vám tiež určite dodajú energiu.
  2. Nastavte si pracovný režim
    Vymedzte si svoj pracovný čas a dodržiavajte ho! Vieme, že pohodlie domova býva častou prekážkou efektívnej práce z domu. Samozrejme, nemusíte pracovať presne od 8:00 do 16:00, ale je dôležité si svoje úlohy a prácu rozložiť tak, aby sa vám zbytočne nenatiahla počas celého dňa. Ak počas práce idete povysávať alebo upratať kuchyňu, môže to narúšať sústredenie. Home office si vyžaduje prísnu sebadisciplínu. Vaša práca musí byť odvedená a vedľajšie činnosti, ako napríklad odviezť babku na cintorín alebo pozerať  rozprávku s dcérkou, vás len zbytočne rozrušia. Pokúste sa vysvetliť vašim spolubývajúcim, hlavne deťom, že to, že ste doma, neznamená, že máte dovolenku a musia sa naučiť vás rešpektovať. Odporúčame určiť si konkrétny čas, do kedy chcete všetko stihnúť a túto rutinu dodržiavať. Takto si dokážete udržať zdravý balans medzi prácou a ostatnými aktivitami.
  3. Dbajte o svoje zdravie
    Základným nástrojom pri home office je samozrejme notebook. Ako sme už spomínali, dôležité je prirodzené denné svetlo, preto si nájdite svetlé miesto pre umiestnenie stola. Ďalším dôležitým faktorom pri dlhodobej práci doma je zdravie chrbtice. Displej vášho notebooku, prípadne počítača by mal byť na úrovni očí (môžete použiť rôzne podložky alebo knihy), aby ste po pár dňoch nemuseli zápasiť s bolesťami krku či celej chrbtice. Zároveň si upravte vašu stoličku tak, aby ste mali nohy pevne na zemi. Určite sa nezabudnite aspoň jedenkrát za hodinu postaviť alebo prejsť na čerstvý vzduch. Celkovo nezanedbávajte svoju fyzickú kondíciu, odporúčame zacvičiť si napríklad pilates. Či už počas obednej prestávky alebo po pracovnom čase, je dôležité, aby ste mali každý deň dostatočnú fyzickú aktivitu.  

„Pokiaľ nemáte v domácnosti podmienky na uplatnenie všetkých rád, pokojne vyskúšajte najskôr tie, ktoré sú vám najbližšie alebo vás zaťažujú najmenej. Nepochybujem, že vaše pohodlie a zároveň efektívnosť sa určite zlepšia. Hlavne sa nestresujte a nastavte si svoj home office tak, ako vám to vyhovuje najlepšie,“ dodáva Silvia Langermann.

3 tipy, ako zvládnuť Galéria fotiek (3)

Psychologička a koučka Silvia Langermann

 

Autor: Ing. Fanny Bilková, Power Coaching

Viac o téme: Home office Práca z domu Dlhodobý home office
  • Autor: © Zoznam/Power Coaching
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy