Chcete pre vaše deti lepší život? Týchto 11 rád by mal poznať každý rodič

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vychovať zo svojho dieťaťa šikovného a úspešného človeka je snom pravdepodobne každého rodiča. Patent na správnu výchovu však nemá každý. Našťastie sa však tejto téme venovalo množstvo výskumov a štúdií. Viete, čo zistili? Prečítajte si, ako sa rodičia môžu pričiniť o to, aby sa z ich dieťaťa stal schopný človek, ktorý bude v budúcnosti žať úspechy.

 

 

 

 

  1. Zapájajte deti do domácich prác
    Ak totiž deti po sebe neumývajú riad, ľahko si uvedomia, že to za nich urobí niekto iný – teda vy. Zapájanie detí do domácich prác je dôležité: takto sa totiž naučia nielen to, že zadané úlohy a práca sa musia dokončiť, učíte ich tým tiež, že každý musí priložiť ruku k dielu: k peknej záhrade, čistému bytu či upratanej izbe.
  2. Dbajte na to, aby si osvojili sociálne zručnosti
    Deti, ktoré rodičia už od malička vedú k tomu, aby svojim rovesníkom pomáhali, vedeli spolu vychádzať a snažili sa ich pochopiť, majú údajne oveľa väčšiu šancu dosiahnuť vysokoškolský titul a získať prácu. Naopak, deťom, ktorým chýbajú základné sociálne zručnosti, hrozí, že budú mať problémy so zákonom či alkoholizmom.
  3. Majte od nich veľké očakávania
    Podľa zahraničného prieskumu z roku 2001 je vraj veľká pravdepodobnosť, že ak si rodičia pre svoje dieťa vysnívali vysokoškolské vzdelanie, takéto dieťa sa bude snažiť dosiahnuť tento cieľ, a to napríklad aj vtedy, ak vyrastá v sociálne slabšej rodine.
  4. Pracujte na svojom vzdelaní
    Podľa prieskumov vraj matky, ktoré ukončili vysokú školu alebo univerzitu, budú s väčšou pravdepodobnosťou viesť svoje dieťa k dosiahnutiu vyššieho vzdelania.
  5. Začnite svoje deti skoršie učiť rátať a čítať
    Podľa štúdie z roku 2007 sú vraj deti, ktoré sa už v predškolskom veku učili počítať a čítať, v škole šikovnejšie a úspešnejšie než ich spolužiaci, ktorých rodičia nezaťažovali matematikou a čítaním v skorom veku.
  6. Vybudujte si so svojimi deťmi naozaj hlboký vzťah
    Starostlivosť zo strany rodičov je kľúčová predovšetkým počas prvých troch rokov. Tie deti, s ktorými si rodičia už od útleho detstva pestovali naozaj úprimný, vrúcny a hlboký vzťah, dopadli podľa výskumníkov lepšie v školských testoch, dokonca tiež boli schopnejšie vytvárať zdravé medziľudské vzťahy.
  7. Snažte sa byť čo najmenej v strese
    Týka sa to predovšetkým matiek, ktoré sú s dieťaťom od narodenia. Mali by sa snažiť byť čo najmenej v strese, pretože ak je v psychickej pohode matka, rovnako spokojné a uvoľnené bude aj dieťa.
  8. Pri výchove učte dieťa rešpektovať autority
    Rodičia by mali dieťa usmerňovať racionálne. Odborníci tvrdia, že pre dieťa je najlepšie, ak vyrastá s rešpektom voči autoritám, zároveň však nie je potláčaná jeho osobnosť. Nebezpečenstvom však je, ak sa rodičia rozhodnú pre voľnú výchovu – ak umožnia dieťaťu absolútnu voľnosť. Druhým extrémom tiež je, ak sú prehnane direktívni. Pamätajte na zlatú strednú cestu.
  9. Učte deti dosahovať svoje ciele
    Je dôležité deti podporovať, aby v tom, čo si stanovili, vytrvali a sústavne pracovali až dovtedy, kým nedosiahnu svoj cieľ. Ak sa to naučia už v rannom veku, vytrvalosť a húževnatosť si prenesú aj do fungovania v budúcnosti - napríklad do pracovnej oblasti.
  10. Dajte im správne meno
    Podľa istého prieskumu sú vraj deti, ktoré majú ľahko vysloviteľné a bežné mená, údajne v živote úspešnejšie.
  11. Dbajte o ich správnu a zdravú výživu
    Tu patria predovšetkým správne stravovacie návyky, ktoré umožňujú dieťaťu sústrediť sa a byť produktívnym počas celého dňa. Ak aj vy túžite mať úspešných potomkov, mali by ste si dať záležať na zdravej a vyváženej strave. Nečudujte sa, ak vaše deti odmietajú zeleninu, pokiaľ ich bežne nevidia aj na vašom tanieri. Vy rodičia ste totiž ich príkladom aj v stravovaní.
Viac o téme: Výchova detí Úspešné deti
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy