„Miro, smrdíš“: Ako vyriešiť situáciu, keď váš kolega v práci zapácha

Máte aj vy v práci kolegu, ktorý okolo seba šíri zápach? Riešiť s kolegom osobné a najmä citlivé záležitosti nie je nič príjemné. Existuje však spôsob, ako to zvládnuť, stačí len zvoliť správny jazyk a spôsob. Skoncujte s utrpením, takto sa to dá galantne a relatívne bezbolestne vyriešiť.

V horúčavách, ktoré tieto dni trápia Slovensko, nie je nezvyčajné naraziť na ľudí, ktorí majú problém s nadmerným potením. Horšie je, ak títo ľudia zanedbávajú dostatočnú hygienu, prípadne tento svoj problém neriešia. Či už sprchou vo firme (ak je k dispozícii), výmenou oblečenia počas dňa či zásobením sa deodorantmi. A tak sa stane, že sa stanú hlavnou témou rozhovorov svojich kolegov, ktorí sa ponosujú na zápach, ktorí okolo seba šíri.

V ideálnej firme by túto problematickú situáciu malo riešiť HR oddelenie. Ak však oddelenie ľudských zdrojov chýba, prípadne od zapáchajúceho problému dáva ruky preč, neostáva nič iné, len sa pachu zbaviť „svojpomocne“. Ako taktne požiadať kolegu, aby viac dbal o svoju hygienu? Pozrite sa, čo radí odborník.

Pri riešení zapáchajúceho kolegu využite 3 prístupy:

  1. Povedzte osobe v súkromí, ako vnímate jeho správanie a ako sa pre to cítite
  2. V rozhovore neprikazujte, vysvetľujte
  3. Buďte konkrétny, čo vám na jeho správaní prekáža

Čo povedať zapáchajúcemu kolegovi: Príklady

  1. Miro, zavolal som si ťa, pretože by som s tebou chcel niečo súkromne prebrať. Je trošku ťažké o tom hovoriť, takže to chcem urobiť rýchlo a jednoducho: viacerí kolegovia sa sťažujú, že máš problém so zápachom. Mohol by si to, prosím, napraviť?
  2. Milan, chcel som sa s tebou stretnúť medzi štyrmi očami, pretože ti chcem niečo povedať a nerád by som to rozoberal pred ostatnými. Možno si to neuvedomuješ, ale zdá sa, že máš problém so zápachom. Dotýka sa to však nás všetkých a je ťažké vedľa teba pracovať. Nechcem, aby si sa cítil nepríjemne, preto ti to hovorím takto, ale rád by som ťa poprosil, aby si to skúsil nejako napraviť. Môžeme to vyriešiť tak, že ti zoženieme ventilátor k stolu, čokoľvek by ti pomohlo, povedz. Naozaj nie je príjemné takto pracovať, preto by som ťa chcel poprosiť, aby si sa to pokúsil vyriešiť.

 

Viac o téme: Zapáchajúci kolega
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: hrmorning.com; Text: jm; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy