Aj šéfa môžete odmietnuť: Buďte asertívny, naučte sa mu povedať nie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Či sa vám to páči, alebo nie, váš šéf vlastní váš pracovný čas. Myslíme tým, že má právo určiť, na čom by ste mali pracovať, ak je presvedčený, že je to pre firmu v danej chvíli to najdôležitejšie. Avšak občas aj dobrí nadriadení nevedia pochopiť, aké ťažké je niekedy pre zamestnanca byť poverený novou úlohou či projektom. Ak neprestajne dovoľujete šéfovi, aby vám nonstop zadával nové a nové úlohy, hoci ich nestíhate plniť, pletiete si na seba bič – v konečnom dôsledku z toho totiž vyjdete zle – ako ten, ktorý nestíha a neplní si svoje povinnosti.

Povedať nie vášmu šéfovi môže byť nepríjemné, je však množstvo situácií a udalostí, počas ktorých je úplne vhodné tak urobiť. Kľúčom je naučiť sa, ako povedať nie, argumentovať a priniesť riešenie vyhovujúce obom stranám.

Kedy je v poriadku povedať šéfovi nie?

Sú situácie, kedy by ste šéfa odmietnuť nemali, v niektorých prípadoch by ste sa však nemali báť povedať nie. Ak ste napríklad v práci šesť mesiacov – teda nováčik, mali by ste byť človek, ktorý súhlasí s takmer každou požiadavkou. Ukážete tak, že ste motivovaný, nebojíte sa tvrdej práce a ste tímový hráč. Nepoľavte ani, ak dostanete zlé hodnotenie alebo nie práve najlepší feedback. Práve vtedy zo seba vydajte ešte viac a ukážte, že sa viete zlepšiť. Ak sa preukážete ako cenný zamestnanec s vysokým nasadením, o ktorého by firma nerada prišla, vtedy sa dostanete do pozície, v ktorej si môžete stanoviť limity a určovať niektoré podmienky.

Naučte sa, ako povedať nie vášmu šéfovi

  1. Povedzte nie hneď, ako príde požiadavka, s ktorou nesúhlasíte
    Neodkladajte to, nesnažte sa oddialiť pravdepodobne nepríjemnú situáciu. Ak nesúhlasíte s tým, čo do váš šéf žiada, povedzte to hneď. Ak vám prišlo zadanie e-mailom, nesúhlaste s ním automaticky, ale požiadajte o čas, aby ste sa mohli rozhodnúť, či máte kapacity na splnenie danej úlohy.
  2. Buďte konkrétny a vysvetlite svoje dôvody, prečo úlohu či projekt odmietate
    Je dôvod odmietnutia to, že nestíhate? Máte na starosti dôležitejšiu úlohu, ktorej horí termín? Alebo nesúhlasíte so stratégiou  či spôsobom riešenia projektu? Chce od váš šéf niečo, čo považujete za neetické? Alebo ste pár dní pred dovolenkou a už sa nechcete púšťať do nových vecí? Je dôležité vysvetliť vášmu nadriadenému, prečo odmietate konkrétnu úlohu. Nezhrňte vaše argumenty do jednej vety, vyhnete sa tak zbytočným nedorozumeniam a podozreniu, že ste lenivý a hľadáte si výhovorky.
  3. Používajte správne slová
    Odmietnuť šéfa vetou: „Teraz na to nemám čas“ - aj keby to bola pravda, vyznie prinajmenšom drzo a neúctivo. Naučte sa používať správne slová. Ukážte, že vám záleží na firemných cieľoch, vyhnite sa negatívnym výhovorkám (napr. „Túto úlohu som robil minule“, „Teraz nie je rad na mne“), buďte pozitívny vo svojich vyjadreniach (namiesto „Nemôžem to urobiť, pretože mám kopec inej práce“ radšej vetu sformulujte takto „Viem, že je tento projekt dôležitý, mám však pár návrhov, ako by sme na ňom mohli pracovať lepšie a efektívnejšie“).
  4. Skúste sa vžiť do kože vášho šéfa
    Empatia je veľmi užitočný nástroj, keď sa snažíte niekoho presvedčiť. Pozrite sa na situáciu z pohľadu vášho nadriadeného: prečo zveril danú úlohu vám? Akému biznis cieľu tento projekt slúži? Ak sa rozhodnete odmietnuť úlohu, čo sa stane? Ak si odpoviete na tieto otázky, ľahšie sa vám bude hľadať riešenie vhodné pre obe strany.
  5. Príďte s alternatívnym riešením
    Ak sa rozhodnete šéfovi povedať nie na konkrétny projekt či úlohu, vaším bodom k dobru môže byť to, ak mu prinesiete aj alternatívne riešenie. Váš nadriadený ocení, že ste ho jednoducho neodbili, ale postarali sa o to, aby sa projekt dotiahol do konca. Riešením tiež môže byť, že požiadate o odklad, pokiaľ si nedokončíte úlohy, na ktorých aktuálne pracujete.  
Viac o téme: Zamestnanec Nadriadený Asertivita Nie Povedať Odmietnúť Šéf Asertívny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: hubspot.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy