Vieme, prečo ste v práci nešťastný: Toto môže byť dôvod!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Mať šťastných zamestnancov a na pracovisku dobrú náladu je túžba všetkých dobrých šéfov. Ako to však dosiahnuť? Myšlienka vytvorenia dobrého kolektívu vytvoreného nielen z kolegov, ale aj dobrých priateľov, nie je nová. Dáva však zmysel? Naozaj je pre naše fungovanie v práci dôležité, aby sme boli obklopení ľuďmi, s ktorými si dobre rozumieme a máme ich radi nielen z profesijnej, ale aj ľudskej stránky?

Nedávny prieskum zisťoval, čo motivuje zamestnancov, aby podávali v práci lepší výkon a boli aktívnymi. Jednou z najkontroverznejších otázok, ktoré respondentom – zamestnancom, položili, bola otázka „Máte v práci medzi kolegami dobrého priateľa?“ Viete, ktoré pracovné skupiny sa ukázali ako najproduktívnejšie? Najlepšie dopadli skupiny tvorené ľuďmi, ktorí tvrdili, že vo svojej práci majú dobrého priateľa.

Vysokú úroveň produktivity medzi zamestnancami, ktorí si na pracovisku vytvorili priateľské vzťahy, možno vysvetliť niekoľkými dôvodmi. Jedným z nich je napríklad ten, že priatelia poznajú navzájom svoje kvality. Poznajú svoje silné stránky, ale aj slabosti, vedia, čo im pomáha a čo ich, naopak, drží vzad. Spolupráca je preto značne jednoduchšia, pretože nemusia vynaložiť toľko energie na prekonanie vlastností či čŕt, ktoré im nesedia.


Prečítajte si tiež: Aby vás kolegovia mali radi: Ako byť obľúbený v práci?


Veľmi dôležitým faktorom je tiež ten, že kolegovia-priatelia sa nepodrazia, práve naopak – pomáhajú si a podržia sa navzájom. Pracovať s priateľmi tiež výrazne znižuje stres, ktorý súvisí s rôznymi zmenami na pracovisku. Noví klienti, reorganizácie, prezentácie, noví kolegovia – toto všetko môžu jednotliví zamestnanci citlivo vnímať. Ak však majú v práci niekoho blízkeho, toto všetko zvládajú oveľa jednoduchšie a ľahšie. Mať pri sebe niekoho, kto prežíva to isté a prechádza si rovnakou situáciou, pomáha zamestnancom prijať a vyrovnať sa so zmenami rýchlejšie.​​​​​

Viac o téme: Práca Kolegovia Zamestnanie Kamarát Radosť Vzťahy Šťastný Priatelia Kamaráti Priateľ Dobré Kolegami
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: wespire; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy