10 dôvodov, pre ktoré vám šéf odmietne zvýšiť plat

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Bola vaša žiadosť o zvýšenie platu zamietnutá? Je veľa dôvodov, pre ktoré sa zamestnávateľ rozhodne, že na vašej výplatnej páske neuvidíte viac. Môže to súvisieť s vaším výkonom, aktuálnou situáciou firmy na trhu, ale napríklad aj s načasovaním vašej požiadavky. Zistite, akých je 10 najčastejších dôvodov, pre ktoré zamestnanci nedostanú vyšší plat.


​ 

 

  1. Zlé načasovanie
    Požiadať o zvýšenie platu nie je ako požiadanie o ruku, tiež si však vyžaduje správne načasovanie. Požiadali ste o vyšší plat vo júni, no rozhodnutia o zvyšovaní miezd sa vo vašej spoločnosti robia na konci roka? Pravdepodobne ste požiadali príliš skoro. Ďalšou verziou tiež môže byť, že ste vášho nadriadeného zastihli v zlej nálade, stresujúcom týždni či hektickom dni.
    Rada: Zistite si na HR oddelení, kedy sa vo vašej spoločnosti prehodnocujú platy a pripravte sa na toto obdobie so svojou požiadavkou. Pri dohadovaní stretnutia s vaším šéfom sa snažte vystihnúť pokojné obdobie a jeho dobré naladenie.
  2. Zlá finančná situácia firmy
    Niekedy odmietnutie nemá s vami nič spoločné. Firma sa môže práve v tom období, v ktorom žiadate o vyšší plat, boriť finančnými problémami. Je preto jasné, že vám v takej situácii odmietne pridať.
    Rada: Ako veľmi je pre vás dôležité, aby vám čo najskôr zvýšili plat? Vyzerá to, že sa firma čoskoro dostane z problémov? Odpovede na tieto otázky vám poradia, či zostať na súčasnom mieste alebo sa pohnúť ďalej.
  3. Nechválite sa
    Máte za sebou úspechy, no nedávate o nich nikomu vedieť? Chyba! Ak chcete, aby bola vaša práca ocenená, musia o nej vedieť vaši nadriadení. Keď požiadate o vyšší plat, pripravte si niekoľko dôkazov, prečo si myslíte, že si zaslúžite pridať. Výsledky vašej práce a úspechov môžu slúžiť ako argumenty, ktoré pomôžu presvedčiť zamestnávateľa.
    Rada: Zosumarizujte si svoje najväčšie úspechy a hovorte o nich na stretnutí s vaším nadriadeným. Dajte si však pozor, aby ste neskĺzli do vychvaľovania sa  a preháňania.
  4. Odvádzate priemernú prácu
    Je vaša práca v poriadku, ale zostáva priemerná? Pokiaľ nie je hviezdna, môže to byť dôvod, prečo sa váš šéf rozhodne odmietnuť vašu požiadavku.
    Rada:  Porozprávajte sa s vaším šéfom o tom, čo od vás očakáva. Pouvažujte, ako sa zmeniť z obyčajného zamestnanca na toho, ktorý vyniká. Spisujte si zoznam vašich úspechov a pripojte ich k svojej najbližšej žiadosti o zvýšenie.
  5. Požiadať o zvýšenie platu sa vo vaše firme jednoducho nerobí
    V mnohých spoločnostiach to funguje tak, že zvyšovanie platu je len obyčajná kalkulácia, ktorá sa odvíja od toho, nakoľko spĺňate jednotlivé položky v tabuľke vytvorenej v danej spoločnosti. 
    Rada: Prísť osobne a požiadať o zvýšenie platu vo vašej firme nemusí byť zaužívané. Nikde však nie je napísané, že to nemôžete urobiť. Pripravte si sumár vašich úspechov a tiež toho, ako ste prispeli k úspechu firmy.
  6. Správate sa v práci nevhodne
    Nosíte do práce nevhodné oblečenie? Vaša spoločnosť nemusí mať stanovený dress code, odhaľujúce či provokatívne odevy však môžu znížiť vaše šance na vyšší plat. Dbajte na to, aby ste v práci pôsobili seriózne a profesionálne.
    Rada: Naplánujte si, čo pri rozhovore s nadriadeným poviete, na aké úspechy sa zameriate. Stretnutie so šéfom nepodceňte a oblečte sa naň vhodne, napríklad ako na pohovor.
  7. Ste komplikovaný zamestnanec
    Ak s vami ostatní kolegovia ťažko vychádzajú, meškáte na stretnutia alebo sa často a opakovane sťažujete, váš nadriadený sa do zvyšovania platu nemusí pohrnúť.
    Rada: Zhodnoťte svoj postoj. Zamyslite sa, či vaša zlá nálada či neustále sťažovanie nemá negatívny vplyv na prácu, ktorú odvádzate. Nejde len o to, aby ste boli zamestnanec so skvelým výkonom, je tiež dôležité byť dobrým spolupracovníkom.
  8. Váš plat je na úrovni trhu
    Veľa spoločností vám odmietne zvýšiť plat, ak je vaša mzda totožná s priemerom na trhu práce.
    Rada: Overte si to. Využite platové prieskumy, aby ste zistili, či je vaša mzda naozaj na úrovni trhu.
  9. Zamestnanec sa bojí, že ak pridá vám, spustí lavínu u všetkých
    Veľa spoločností sa bojí, že ak pridajú vám, začnú sa množiť podobné požiadavky aj od ostatných zamestnancov.
    Rada: Ste v ťažkej pozícii, nie však v neriešiteľnej. Pri rozhovore môžete spomenúť, že viete byť diskrétny o zvýšení mzdy. Ak aj napriek tomu dostanete negatívnu odpoveď, zvážte, či nenastal čas na hľadanie nového zamestnávateľa, ktorí si šikovných ľudí bude vážiť viac.
  10. Nepožiadali ste o zvýšenie
    Ak si o zvýšenie platu nepožiadate, väčšinou môžete len márne čakať, že s tým príde zamestnávateľ sám od seba.
    Rada: Pri žiadaní vyššieho platu sa zamerajte na to, aby ste vystihli správny čas, priaznivú atmosféru vo firme a svoju požiadavku podložte tým, čo sa vám v práci podarilo. Držíme palce!
Viac o téme: Plat Mzda Zvýšenie Výplata Zvýšiť Vyšší Ako Platu Výplatu Mzdu Vyššiu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: aboutcarreers.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy