Toto na obede s kolegami nerobte: Inak budete jesť vždy sám

Sú veci, ktoré by sa pri obede nemali robiť. A obzvlášť, ak sme na obede s kolegami. Možno máte s kolegami dobrý, kamarátsky vzťah, predsa len by ste sa niektorým veciam pri spoločnom jedení mali vyhnúť. Ak teda chcete mať pri obede aj naďalej spoločnosť a nechcete jedávať sám, určite sa vyhnite týmto 10 činnostiam! Tieto veci sú na obede jednoducho tabu!

 

 

 

 

  1. Chlípete polievku
    Hoci by to malo byť úplne jasné, nie každý to vie: polievka sa je tak, že si lyžicu vkladáme do úst, nie k ústam, aby sme si z nej usrkli. Hlasné chlípanie a sŕkanie je pri spoločnom stole negustiózne a nevhodné, myslite na svojich spolustolovníkov.
  2. Mliaskate pri prežúvaní
    Dobre rozžuť každé sústo je dôležité, nezabudnite mať však pritom zavreté ústa. Mliaskanie je nepríjemné a nikto z vašich kolegov nechce počúvať tieto zvuky pri obede.
  3. Nepoužívate papierový obrúsok
    Pri jedení sa občas stane, že sa zašpiníme. Je to normálne. Niekedy si to však ani neuvedomíme. Preventívne preto používajte na poutieranie sa papierový obrúsok. Najmä ak ste si objednali jedlo, ktoré sa nepohodlne konzumuje, je v ňom veľa omáčky a podobne.
  4. Nepoužívate príbor
    Sú isté druhy jedál, ktoré je dovolené konzumovať s použitím rúk. Ak však rezeň chytíte do dlane, či si pri naberaní cestovín pomáhate prstami, ukážete sa pred kolegami v tom najhoršom svetle.
  5. Rozprávate s plnými ústami
    Radšej počkajte, kým dojete a až potom rozprávajte. Nikto nechce vidieť kúsky jedla, ktoré prežúvate.
  6. Vylizujete tanier
    Možno bolo jedlo naozaj veľmi chutné, možno máte takýto zvyk z domu, pred kolegami sa však skúste ovládnuť.
  7. Ujedáte z kolegovho z taniera
    Pokiaľ automaticky a bez opýtania len tak medzi rečou „vtrhnete“ kolegovi do taniera, začnite sa pripravovať na obedy osamote. Ochutnať kolegove jedlo je bežné , vždy sa však treba spýtať, prípadne dohodnúť na degustácii a ponúknuť na ochutnávku to svoje.
  8. Grgáte
    Nezáleží na tom, ako veľmi vám chutilo, v našej kultúre je to prejav nevychovanosti. Hoci je grganie niečo, čo len ťažko ovplyvníme, snažte sa ho aspoň čo najviac eliminovať.
  9. Rozprávate nechutné príbehy
    Sú témy, ktoré by sa pri obede nemali rozoberať. Nerozprávajte, ako vám bolo ťažko po žúrke, že ste ráno mali „šťastie“ a do niečoho šliapli alebo že vám jedlo na tanieri niečo pripomína. Tieto témy si nechajte na neskôr, alebo iba pre seba.
  10. Kritizujete jedlo kolegov
    Objednali si vaši kolegovia niečo, čo vám nechutí? Je to v najlepšom poriadku a vy nemáte nijaké právo to komentovať. Každému chutí niečo iné a to, že vy nemáte radi pečienku, je len vaša vec, nemali by ste ju preto s odporom či pohoršením opisovať niekomu, kto si ju práve objednal.
Viac o téme: Kolegovia Obed Jesť Čo Obedovať Nerobiť Obede Kolegami Nerobte
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy