Vedci zistili, kedy začneme byť v novej práci sami sebou: Koľko to trvalo vám?

Každý z nás potrebuje istý čas, kým sa začneme v novej práci cítiť komfortne. V začiatkoch je totiž toho na nás naozaj veľa: veľa nových mien, procesov, spôsobov práce... Potrebujeme isté obdobie, kým z nás opadnú obavy, nervozita a začneme byť sami sebou. Ako dlho to však trvá? Na túto otázku a jej odpoveď sa pozreli uznávaní psychológovia. Čo zistili?

Vedci z Ontárijskej univerzity zrealizovali online výskum, v ktorom zisťovali, ako sa zamestnanci cítia na pracovisku. Či majú prácu, v ktorej sa môžu naplno prejaviť, alebo či im niečo bráni ukazovať ich pravé ja, prípadne či by chceli, aby sa s kolegami voči sebe viac otvorili.

Väčšina zamestnancov, ktorí sa zúčastnili výskumu, uviedla, že im trvalo približne dva až tri mesiace, kým začali byť v práci sami sebou. Pre 9% opýtaných však takáto doba nebola dostatočná, tvrdili, že na to, aby sa „uvoľnili“, potrebovali až jeden rok. Ďalších 9% uviedlo, že to, aby sa v práci začali cítiť sami sebou, si vyžiadalo dokonca viac ako jeden rok.


Prečítajte si tiež: Túžite byť v práci obľúbeným? Potom nikdy nerobte toto!​


Ak by sme mali zhrnúť výsledky prieskumu: dve tretiny opýtaných v prieskume prezradili, že nemajú problém sa v práci uvoľniť a nechať prejaviť svoje skutočné ja. Zostala však až tretina zamestnancov, ktorá uviedla, že na pracovisku musia z nejakého dôvodu predstierať, kým sú. Nie je celkom jasné, čo ich k tomu vedie: niekedy to môže byť spôsobené firemnou kultúrou, inokedy môže ísť o problém konkrétneho jedinca a jeho neschopnosť prejaviť sa.

S veľmi zaujímavým výsledkom prišla aj štúdia z roku 2013. Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí cítia, že sa v práci môžu naplno prejaviť, pracujú lepšie, sú efektívnejší a produktívnejší. Dokonca pracujú s väčším zapálením.

Pozor, týmto nechceme povedať, aby ste sa v práci začali správať tak, ako zvyknete napríklad doma. Je totiž naozaj rozdiel v tom, ako sa prejavujeme v domácom prostredí a na pracovisku. Ide o to, aby sme by sme boli schopní vyjadriť svoje názory a presvedčenia tak, ako to dokážeme v domácom, známom prostredí. Pamätajte, je dobré byť v práci sám sebou, vždy sa však treba správať ku svojim kolegom slušne.

Viac o téme: Práca Nová Sám Dlho Trvá Ako Sebou Práci Novej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: scienceofus; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy