Vysoké IQ nestačí: Úspech vám zaručí EQ! Zistite, či ho máte aj vy

Zdroj: thinstockphotos.com

Prečo niektorí ľudia dosahujú úspech jednoduchšie než tí druhí? Ako je možné, že sa im podarí dokončiť všetko, čoho sa chytia? A čo ich tak poháňa k úspechu? Možno sa budete čudovať, no výsadou úspešných ľudí nebýva len vysoký inteligenčný kvocient. Veľmi dôležité je mať vo vienku aj emocionálnu inteligenciu (EQ). Teda mať schopnosť identifikovať a pracovať ako so svojimi pocitmi, tak aj s emóciami iných ľudí. Viete, ako majú úspešní ľudia s vysokým stupňom EQ nastavený svoj život? Toto sa od nich môžete naučiť!

  1. Majú vyvážený pracovný aj súkromný život
    Ľudia, ktorí tvrdo pracujú, vedia, že je rovnako dôležité venovať sa aj svojmu súkromnému životu. Práve emocionálna inteligencia nám pomáha uvedomiť si, koľko pracujeme a koľko času musíme venovať sebe samým, svojim záľubám, partnerovi, rodine, známym či relaxu.
  2. Majú vedľa seba správneho partnera
    Nájdenie správneho partnera je dôležitým bodom dosiahnutia emocionálnej vyrovnanosti. Mať totiž vedľa seba niekoho, s kým si navzájom poskytujete stabilitu, podporu a zázemie, značne uľahčuje fungovanie v živote. A napomáha k úspechu.
  3. Sústredia sa na to najdôležitejšie
    Ľudia s vysokým EQ vedia, že aj keď je pre nimi viacero úloh naraz, vždy sa sústredia na hlavné ciele, ktoré si stanovili a im prispôsobujú svoju prácu. Inými slovami: vedia si určiť priority.
  4. Sú kreatívni
    Títo ľudia vedia, že za každých okolností musia vyhnať nudu zo svojho pracovného života. Neustále vymýšľajú nové spôsoby, ako si ozvláštniť svoj pracovný deň, ako doň vniesť zábavu – a teda aj pozitívne emócie. V dobrej nálade a atmosfére sa totiž každému pracuje lepšie.
  5. Vedia počúvať
    Ľudí s vysokým stupňom emocionálnej inteligencie charakterizuje schopnosť počúvať iných. Je to zároveň prejav ich disciplíny a trpezlivosti. Myslíte si, že je to bežné? Všimnite si ľudí vo vašom okolí: veľa z nich chce len rozprávať, no druhým takmer vôbec nenačúvajú.
  6. Neustále sa motivujú
    Zostať na mieste, kde sme spokojní, kde nám nič nehrozí a kde nemusíme vyjsť zo svojej komfortnej zóny, spôsobí to, že sa nebudeme ďalej intelektuálne rozvíjať. Áno, človek si chce svoj život uľahčiť čo najviac, no je nutné nabrať odvahu a pustiť sa do vecí, v ktorých nám niečo „hrozí“, v ktorých sa dostaneme do nových situácií a ktoré nás naučia, ako ich riešiť.
  7. Nesnažia sa byť perfekcionisti
    Perfekcionizmus je niečo, čo sa dá niekedy len ťažko niekedy dosiahnuť. Prílišná snaha o dokonalosť vedie k frustrácii, nespokojnosti, pocitu zlyhania. Ľudia s vysokým EQ preto vedia, že nemá zmysel nastavovať si v živote nereálne štandardy.
  8. Neuspokoja sa s prvou odpoveďou
    Sú zvedaví, radi sa veľa pýtajú a požadujú ďalšie a ďalšie odpovede. Poviete si, že to musí byť otravné? Možno, ale kladením nových otázok sa im darí „nútiť“ ľudí zamýšľať sa nad problémom a prinášať  ďalšie - a možno lepšie a efektívnejšie riešenia.
  9. Učia sa z chýb z minulosti
    Títo ľudia sa vedia poučiť z minulosti. Uvedomujú si, že opakovanie tých istých chýb neprinesie nič dobré, iba hnev, frustráciu a sklamanie. A tým sa predsa chceme v našich životoch vyhnúť.
  10. Kontrolujú svoj hnev
    Hoci sa môže zdať, že hnev je negatívna  emócia, nie je to pravda. Hnev môže byť veľmi účinný nástroj, slúžiaci pre človeka ako očista. Musí však byť používaný správne a vhodne. Práve emocionálna inteligencia nám umožňuje použiť ho na vyjadrenie našich pocitov či požiadaviek takým spôsobom, aby sme ľudí okolo nás nezranili.
Viac o téme: Iq Práca Úspech Inteligencia Emocionálna Emočná Eq
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy