Ste introvert? Naučte sa, ako uspieť v práci!

Sú typy ľudí, ktorých je všade počuť a vidieť. Sú sebavedomí, výreční a radi sa presadzujú. Existuje tiež však skupina ľudí, ktorí sú skôr tichší a a nepotrebujú byť stredobodom pozornosti. V práci to preto občas môžu mať ťažšie, keďže sa nevedia presadiť tak ako ich extrovertní kolegovia. Pritom môžu mať rovnako veľa - ak nie aj viac, dobrých nápadov. Ako vnímajú introvertov personalisti? A čo im radia, aby sa úspešne presadili na trhu práce?

Keď sa hovorí o najsilnejších vlastnostiach introvertov, najčastejšie sa spomínajú praktickosť, systematickosť, schopnosť sústrediť sa či veľká miera samostatnosti.  Toto všetko je výhodou, s ktorou môžu introverti na trhu práce uspieť. „Sú pozície, pri ktorých je byť introvertom skôr žiadané. Na menej kreatívne, analytické a skôr monotónne typy pracovných pozícií majú väčšie šance na úspech práve introverti, “ myslí si Lenka Gregorová, manažérka ľudských zdrojov z Panta Rhei. „Ak by sa aj introvert dostal na výrazne extrovertný typ pracovnej pozície, pravdepodobne by bol na nej nešťastný,“ dodáva.


Prečítajte si tiež: 8 chýb, ktoré šéfovia robia a pre ktoré ľudia odchádzajú z práce​


V práci sa však občas vyskytnú situácie, kedy je dôležité odložiť svoju introvertnosť a byť videný a počutý. Ako si  introvert dokáže úspešne presadiť svoje? „Pre introvertov vnímam ako najdôležitejšiu prípravu. Pripravte si každé slovo, ktoré poviete a spíšte si všetky protiargumenty, ktoré by ste mohli potrebovať. Introvertnému človeku príprava veľmi pomôže a pri presadení vlastného názoru ho namotivuje k ďalšiemu presadzovaniu sa,“ odporúča L. Gregorová.

„Introverti vedia byť veľmi silní, keď niečomu veria a je to pre nich dôležité,“ vysvetľuje Richard Havrila, HR manažér spoločnosti Billa.  „Nebojte sa vystupovať na verejnosti. Ak máte tému, ktorá je pre vás dôležitá, všetok stres a nervozita zmizne. Zistite, čo je pre vás podstatné, v čo veríte a choďte za tým. Stane sa zázrak, zažil som to na vlastnej koži,“ odporúča.

Introverti sú momentálne na trhu práce vzácnejší

Je pravdou, že vo firmách sú žiadaní aktívni zamestnanci, ktorí prinášajú nové nápady a prezentujú svoju prácu. Veľmi často sa však stáva, že týmto „krikom“ hlasnejších sa zatieňuje práca menej výrazných, no rovnako dobrých zamestnancov. Nadriadení by mali mať prehľad v pracovných úlohách všetkých členov svojho tímu a všímať si dosiahnuté úspechy každého z nich. Nie každý zamestnanec má totiž potrebu oboznámiť celú firmu s tým, čo sa mu podarilo.

Lenka Gregorová tiež vníma u introvertných zamestnancov aj ďalšiu výhodu: „Introverti robia menej ´kriku´ pri zmenách a menej často sa u nich stáva, že protirečia pri nových rozhodnutiach. Sú efektívnejší pri monotónnejších typoch pozícií a momentálne aj vzácnejší na trhu práce.“

Samotní personalisti priznávajú, že mať vo firme introvertného zamestnanca je len výhodou. „Introverti sú skvelí pracovníci, nie je nutné ich toľko ´masírovať´ ako extrovertov, ktorí neustále potrebujú pozornosť. Dobrý tím potrebuje aj introvertov aj extrovertov, ale na dobrého introverta nedám dopustiť,“ dodáva R. Havrila.

Viac o téme: Práca Úspech Odvaha Introvert Presadiť Uspieť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy