Výška materského príspevku.

poradňaporadňa

Dňa 23.6.2010 nastupujem na materskú dovolenku a dňa 30.6.2010 mi končí pracovná zmluva na dobu určitú. Zamestnávateľ o predĺžení neuvažuje. V posledných dvoch rokoch som bola zamestnaná. Zaujímalo by ma, či ukončenie pracovného pomeru nebude mať vplyv na výšku materského, či budem celých 28 týždňov dostávať materskú z terajšieho príjmu.

Poradňa: Podmienkami vzniku nároku na materské sú okrem iného trvanie nemocenského poistenia v období vzniku dôvodu na poskytnutie materského, ak dôvod na poskytnutie materského vznikne po zániku nemocenského poistenia, musí vzniknúť v období trvania nároku na výplatu nemocenskej dávky alebo v ochrannej lehote a najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom.

Ochranná lehota je stanovená ako 42 dní po zániku nemocenského poistenia, ale ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, je šesť mesiacov.

Materské sa určuje vo výške 55% z denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu DVZ alebo PDVZ. Do vymeriavacieho základu pre výpočet materského sa počíta súhrn hrubých príjmov za posledných 12 mesiacov, z ktorých zamestnanec/SZČO odvádzal nemocenské poistenie v SR .Denný vymeriavací základ sa počíta ako podiel vymeriavacieho základu a počtu dní v rozhodujúcom období (365, resp. 366 dní). Denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na 4 desatinné miesta nahor.

11.6.2010



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy