Zákaz konkurencie v pracovnej zmluve

poradnaporadna

Pri vstupe do zamestnania som podpísal pracovnú zmluvu v ktorej bolo v jednom bode napísané ,že pracovnú profesiu ktorú vykonávam vo firme, nebudem môcť vykonávať po rozviazaní pracovného pomeru 1 rok, pod hrozbou pokuty cca 30 000 eur. Zmluvu som podpísal potreboval som prácu. V súčasnosti už v danej firme nepracujem a naskytla sa možnosť pracovať v profesii, ktorú som vykonával v hore uvedenej firme. Akým spôsobom by som mohol daný bod zrušiť a či vôbec môžem a je to v súlade zo zákonom požadovať od zamestnancov takéto niečo?

Poradňa: Zamestnávatelia majú tendenciu aplikovať do pracovnoprávnych vzťahov niektoré inštitúty obchodného práva ( napr. zákaz konkurencie ako pri štatutárnych orgánoch obchodných spoločností). Zamestnanec a zamestnávateľ v rámci pracovnoprávnych vzťahov môžu uzatvoriť len takú zmluvu, ktorá je upravená v Zákonníku práce ( „ZP“) a inštitút zákazu konkurencie po skončení pracovného pomeru ZP neupravuje .

 

V zmysle ustanovenia § 17 ods. 1 ZP, právny úkon, ktorým sa zamestnanec vopred vzdáva svojich práv, je neplatný. V prípade, ak zamestnanec a zamestnávateľ ako súčasť pracovnej zmluvy uzavrú aj dohodu o zákaze konkurencie v budúcnosti, táto dohoda je neplatná, lebo zamestnanec sa ňou vzdáva svojho ústavou garantovaného práva na slobodnú voľbu povolania a práva na uskutočňovanie zárobkovej činnosti. Takáto dohoda, resp. konkrétne ustanovenie v pracovnej zmluve je neplatné, ale jeho neplatnosť nespôsobuje neplatnosť celej pracovnej zmluvy; znamená len, že zamestnávateľ nemôže od zamestnanca v dôsledku porušenia tohto ustanovenia požadovať žiadnu náhradu škody ani pokutu.

 

V tejto súvislosti súčasne upozorňujeme, že počas trvania pracovného pomeru platí ustanovenie § 83 ZP, v zmysle ktorého zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná s predmetom činnosti zamestnávateľa, len s jeho predchádzajúcim písomným súhlasom. Zamestnávateľ môže udelený súhlas písomne odvolať. V písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť dôvody zmeny svojho rozhodnutia. Zamestnanec je potom povinný bez zbytočného odkladu zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov. Tieto obmedzenia sa však nevťahujú na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti. Porušenie tohto obmedzenia počas trvania pracovného pomeru môže byť posudzované ako porušenie pracovnej disciplíny a následkom môže byť výpoveď alebo aj okamžité skončenie pracovného pomeru.

 

10.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Zakaz konkurencie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy