Pracovná zmluva

poradňaporadňa

Píšem ohľadom problému s mojim zamestnávateľom, u ktorého pracujem už od 3.mája 2010 a nemám ešte pracovnú zmluvu ani žiadnu dohodu. Zapisujem sa však do dochádzkovej knihy. Ako donútim zamestnávateľa, aby mi už konečne vystavil pracovnú zmluvu? Zatiaľ to riešim tak, že som zostal doma a povedal som im, že nastúpim až potom, keď bude pracovná zmluva. Som vedený na UPSVaR.

Poradňa: Pracovný pomer môže vzniknúť iba na základe pracovnej zmluvy. Pracovná zmluva má byť písomná, ale nedodržanie písomnej formy nespôsobuje neplatnosť pracovnej zmluvy).Jedno vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi. Splnenia tejto povinnosti sa zamestnanec môže domáhať žalobou na súde. Pracovnú zmluvu možno uzavrieť aj ústne aj iným spôsobom, ktorý nevylučuje pochybnosti o tom, že došlo k dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom.
Okrem postupu, v ktorom sa bude zamestnanec dovolávať vydania pracovnej zmluvy súdnou cestou a bude tvrdiť existenciu pracovného pomeru neexistuje žiaden zrejmý spôsob, akým uložiť zamestnávateľovi povinnosti vydať pracovnú zmluvu.

V tomto prípade upozorňujeme na skutočnosť, že v evidencii uchádzačov o zamestnanie nemôže byť vedená osoba, ktorá je zamestnancom. Predpokladáme, že v tejto situácii sa možno obrátiť aj na inšpektorát práce, lebo vyššie popísaná situácia môže byť považovaná za nelegálne zamestnávanie.

7.6.2010



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy