Vzdelávanie a školenia zamestnancov

poradňaporadňa

Pracujem vo firme so športovými produktmi. Poskytujú zamestnancom školenia na papieroch k naštudovaniu a raz za čas urobia pre časť zamestnancov školenie v centrále. Nadriadení nám začali určovať súťaže medzi jednotlivými zmenami v tržbe a v iných veciach a dávajú nám testy o znalostiach o tovare. V našich zmluvách sa totiž nepíše nič o testoch a súťažiach ako v škole. My sme všetci podpísali zmluvu len o predaji ich výrobkoch. Ak sa test nenapíše na 100%, ale len na 60, tak nám stiahnu právo na zamestnanecké výhody. Nepáči sa mi, aby sme každé ráno vstávali so strachom ako napíšem test a či mi znova neuberú niečo z mojich výhod. Som povinná zapájať sa do súťaži a písať testy, z ktorých sa následné vyvodzujú takéto závery? Môže mi firma, ak odmietnem písať test, dať nejakú sankciu? A ak následné vytvorí dodatok k zmluve, sme povinní tuto vec podpísať?

Poradňa: Jednou zo základných povinností zamestnanca v zmysle Zákonníka práce je pracovať zodpovedne a riadne, plniť pokyny nadriadených. Zamestnanec je povinný sústavne si prehlbovať kvalifikáciu na výkon práce dohodnutej v pracovnej zmluve. Prehlbovanie kvalifikácie je aj jej udržiavanie a obnovovanie. Zamestnávateľ je oprávnený uložiť zamestnancovi zúčastniť sa na ďalšom vzdelávaní s cieľom prehĺbiť si kvalifikáciu. Účasť na vzdelávaní je výkonom práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda. Zamestnávateľ je preto oprávnený vyžadovať, aby sa zamestnanci zúčastňovali školení, ktoré organizuje. Formu a spôsob školení určuje zamestnávateľ, pričom nie je nevyhnutné, aby uvedené bolo predmetom dodatku k pracovnej zmluve. Organizácia a postup pri školeniach môžu byť upravené v internom predpise, ktorý vydá zamestnávateľ. Neúčasť na školeniach môže byť zo strany zamestnávateľa kvalifikovaná ako porušenie pracovnej disciplíny.

Zamestnávateľ sa stará o prehlbovanie kvalifikácie zamestnancov alebo o jej zvyšovanie. Zamestnávateľ prerokuje so zástupcami zamestnancov opatrenia zamerané na starostlivosť o kvalifikáciu zamestnancov, jej prehlbovanie a zvyšovanie. Zamestnancovi, ktorý vstupuje do pracovného pomeru bez kvalifikácie, zabezpečuje zamestnávateľ získanie kvalifikácie zaškolením alebo zaučením. Po skončení zaškolenia alebo zaučenia vydá o tom zamestnávateľ zamestnancovi potvrdenie.

Na druhej strane, odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy a platiť mu za vykonanú prácu mzdu. Preto z dôvodu neúčasti na školeniach v akejkoľvek forme nie je možné pristúpiť k zníženiu dojednanej mzdy. Zamestnávateľ však môže pristúpiť k používaniu motivačných nástrojov pre zamestnancov a priznať zamestnancom určité odmeny vo forme peňažných alebo nepeňažných plnení, tzv. zamestnanecké výhody, a to na základe plnenia úloh a výkonnostných kritérií.
3.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy