Študijné voľno

poradňaporadňa

Som študentka končiaceho Ing. štúdia. Mám nárok na platené voľno od svojho zamestnávateľa? Mmôže mi ho poskytnúť. Moje štúdium nesúvisí s mojou prácou, teda si nezvyšujem kvalifikáciu. So zamestnávateľom som neuzavrela žiadnu dohodu ohľadom štúdia, aj keď som nastupovala navrhol mi ju, ja som odmietla, kvôli tomu, že som sa nechcela zaviazať na ďalších 5 rokov. Dovolenka mi na učenie nestačí a neplatené voľno si brať nechcem.

Poradňa: Vzdelávanie zamestnancov sa posudzuje v závislosti od skutočnosti, či sa jedná o zvýšenie, získanie alebo rozšírenie kvalifikácie spočívajúce v tom, že zamestnanec má získať predpoklady ustanovené právnym predpisom alebo splniť požiadavky nevyhnutné na riadny výkon dojednanej práce. V tomto prípade ide o prekážku v práci na strane zamestnanca, počas trvania ktorej zamestnancovi zásadne patrí iba pracovné voľno bez nároku na náhradu mzdy. Poskytovanie náhrady mzdy je v plnej dispozícii zamestnávateľa.

Ak sa jedná o prehĺbenie kvalifikácie na výkon práce dohodnutej v pracovnej zmluve, zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy.

Posúdenie, či sa v danom prípade jedná o zvýšenie alebo prehĺbenie kvalifikácie je individuálne a záleží na konkrétnych okolnostiach a charaktere práce. Ak zamestnávateľ a zamestnanec neuzatvorili dohodu upravujúcu podmienky poskytovania pracovného voľna a mzdy a štúdium zamestnanca nie je možné považovať za zvýšenie alebo prehĺbenie kvalifikácie, zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno.
3.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy