Hmotná zodpovednosť zamestnanca

poradňaporadňa

Počas pracovnej doby nám vykradli uzamknuté firemné auto, ukradli nám značnú hotovosť. Zamestnávateľ sa nám vyhrážal výpoveďou a súdom, ak mu všetko nesplatíme. Máme hmotnú zodpovednosť "za všetko" pokiaľ nepreukážeme, že sme schodok nezavinili. Krádež sme nahlásili aj na polícii. Má zamestnávateľ právo nám to dať k náhrade?

Poradňa: Ak zamestnanec prevzal na základe dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, zodpovedá za vzniknutý schodok. V dohodách o hmotnej zodpovednosti sa môže zamestnávateľ so zamestnancami dohodnúť, že ak budú pracovať na pracovisku s viacerými zamestnancami, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti, zodpovedajú s nimi za schodok spoločne , t.j. existuje spoločná hmotná zodpovednosť týchto zamestnancov. Dohoda o hmotnej zodpovednosti sa musí uzatvoriť písomne, inak je neplatná.

Zamestnanec sa zbaví zodpovednosti celkom alebo sčasti, ak preukáže, že schodok vznikol celkom alebo sčasti bez jeho zavinenia. V prípade zodpovednosti zamestnanca za schodok, ktorá je založená dohodou o hmotnej zodpovednosti, zamestnávateľ nemusí preukazovať zavinenie zamestnanca. Zavinenie zamestnanca sa v tomto prípade predpokladá, pričom práve zamestnanec musí preukázať, že vznik schodku nezavinil, pokiaľ sa chce zbaviť zodpovednosti. V prípade zodpovednosti zamestnanca za schodok sa nevyžaduje úmyselné zavinenie, zamestnanec zodpovedá aj v prípade, ak schodok vznikol v dôsledku jeho nedbanlivosti.
Zamestnanec má možnosť zbaviť sa zodpovednosti celkom alebo sčasti, ak preukáže, že škoda vznikla zavinením iných osôb. Za iné osoby môžeme považovať ďalších spoločne hmotne zodpovedných zamestnancov alebo tretie osoby, ktoré odcudzili peniaze alebo tovar.

V prípade vlámania do predajne existujú súdna rozhodnutia, podľa ktorých spravidla dochádza k úplnému zbaveniu zodpovednosti zamestnanca a nastupuje zodpovednosť páchateľov-vlamačov. Predpokladá sa, že osoby, ktoré sa dopustili vlámania, vytvorili stav, kedy hmotne zodpovední zamestnanci nemali možnosť riadne hospodáriť so zverenými hodnotami a starať sa o ne.

Analogicky môže vyvodiť, že aj v prípade krádeže hotovosti a vlámania do uzamknutého auta, zamestnanec, ktorí mal uzatvorenú dohodu o hmotnej zodpovednosti nezapovedá za schodok.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy