Sťahovanie zamestnávateľa a zahraničná pracovná cesta

poradňaporadňa

Zamestnávateľ nám ústne oznámil, že prevádzka v ktorej pracujeme sa bude sťahovať do Českej republiky. Písomné sa so zamestnancami nedohodol či súhlasíme s touto zmenou. O 5 dni sa firma začala sťahovať a pokiaľ sme nechceli mať absenciu, museli sme do práce nastúpiť do iného miesta, ako bolo dohodnuté v pracovnej zmluve. Zamestnanci dochádzajú do práce do Českej republiky. Maju títo zamestnanci nárok na diéty a cestovne náhrady a môže byť takéto dochádzanie do zamestnania považované ako zahraničná pracovná cesta. Zamestnávateľ poskytol stravne lístky v euro mene. Zamestnávateľ len ústne prisľúbil, že cestovné bude nejakým spôsobom kompenzovať, ale zatiaľ neprejavil vôľu tak urobiť. Musí zamestnávateľ určiť dopravný prostriedok a či to musí urobiť písomne alebo stačí ústne, lebo môžeme používať vlastne auto a či v takom prípade mame nárok na preplatenie cestovného. Môže zamestnávateľ zadržiavať výplatné pásky ai je v poriadku keď dostaneme stravne lístky napr. na mesiac apríl na konci mesiaca maj? Chceli by sme vedieť, ako v takomto prípade postupovať a na koho sa obrátiť.

Poradňa: Miesto výkonu práce je podstatnou náležitosťou pracovnej zmluvy a k jeho zmene môže dôjsť len na základe písomnej dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom. V prípade dočasnej zmeny miesta práce na iné miesto, ako je dojednané v pracovnej zmluve, hovoríme o pracovnej ceste. Za pracovnú cestu sa považuje doba od nástupu zamestnanca na cestu na výkon práce do iného miesta, ako je jeho pravidelné pracovisko, vrátane výkonu práce v tomto mieste, až do návratu zamestnanca z tejto cesty. Za zahraničnú pracovnú cestu sa považuje čas pracovnej cesty strávený v zahraničí vrátane výkonu práce v zahraničí do skončenia tejto cesty.
Za čas strávený na pracovnej ceste má zamestnanec nárok na náhradu za stravné, vedľajšie výdavky spojené s pracovnou cestou, ubytovanie, prepravné a ostatné výdavky podľa zákona. Pri zahraničnej pracovnej ceste má takýto zamestnanec ešte navyše nárok aj na vreckové do výšky maximálne 40% stravného. Za čas strávený na zahraničnej pracovnej ceste sa považuje čas po prekročení hraníc SR a podľa miesta pobytu na pracovnej ceste prináležia takto vyslanému zástupcovi náhrady za stravné určené zákonom pre každú krajinu zvlášť a v mene určenej zákonom. Ak zahraničná pracovná cesta mimo územia Slovenskej republiky trvá v kalendárnom dni
a) do 6 hodín vrátane - zamestnancovi patrí stravné vo výške 25 % zo základnej sadzby stravného,
b) od 6 hodín do 12 hodín - stravné vo výške 50 % zo základnej sadzby stravného,
c) nad 12 hodín - stravné v sume základnej sadzby stravného. Suma stravného v prípade zahraničnej pracovnej cesty do Českej republiky je 600 CZK .

Povinnosti zamestnávateľa a nároky zamestnanca v prípade pracovnej cesty upravuje zákon č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov.

V prípade popísanom vyššie sa však podľa nášho názoru nejedná o pracovnú cestu. Ohľadom porušovania povinnosti zamestnávateľa je potrebné obrátiť sa na inšpektorát práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy