Ste dlhodobo chorí? Lekár vám musí vystaviť preukaz

Ak ste dlhodobo chorí, lekár vám musí vystaviť preukaz.Ak ste dlhodobo chorí, lekár vám musí vystaviť preukaz. Zdroj: photl.com

Ak nechcete prísť o peniaze pri práceneschopnosti, ak ste dlhodobo chorí alebo prechádzate z jedného mesiaca do druhého, od ošetrujúceho lekára si musíte pýtať tzv. lístok na peniaze.

Ak práceneschopnosť trvá dlhšie obdobie a prechádza z jedného mesiaca do druhého, práceneschopný občan, ktorý zo Sociálnej poisťovne poberá dávku nemocenské, je povinný začiatkom každého ďalšieho mesiaca trvania práceneschopnosti predkladať Sociálnej poisťovni Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti (tzv. lístok na peniaze). Vystavuje ho lekár. Poisťovňa upozorňuje svojich klientov aj lekárov, že na tejto skutočnosti sa nič nezmenilo ani po 1.1.2014.

Slovenská poisťovňa zaznamenala viacero podaní klientov informujúcich sa o stanovisko k danej otázke po tom, čo im lekár odmietol predmetný doklad vystaviť. Poisťovňa upozorňuje, že nevydala žiadne usmernenie určené lekárom, ktoré by obsahovalo akúkoľvek zmenu vo vystavovaní preukazu pacientom pre Sociálnu poisťovňu. Ak poberateľ dávky nemocenské doklad o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti za uplynulý kalendárny mesiac nepredloží, dávku nemocenské mu Soviálna poisťovňa nevyplatí.

Viac o téme: Peniaze Na Domáce Lekár Lístok Preukaz Práceneschopnosť PN PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy