Zmena dojednanej práce

poradnaporadna

Kolegyni dali výpoveď k 31.01.12 s odstupným z nadbytočnosti, týka sa to administratívnej pozície a jej náplň práce chcú v podstate kompletnú presunúť na mňa. Som povinná to prijať? Lebo ak viem správne, tak s tým môžem a nemusím súhlasiť a v prípade odmietnutia mi musí dať zamestnávateľ výpoveď s odstupným. Bolo mi povedané,že keď nechcem ,môžem si dať výpoveď a nájdu si na tú administratívnu pozíciu niekoho nového. A je to vôbec možné, aby prijali niekoho nového na administratívnu pozíciu, z ktorej prepustia človeka z dôvodu nadbytočnosti par. 63 ods.1 písm.b/ ?

Poradňa: V súčasnosti máte so zamestnávateľom uzatvorenú pracovnú zmluvu, v ktorej je vedená Vaša pracovná pozícia, prípadne druh práce. Obsah pracovnej zmluvy nie je možné meniť jednostranne a zamestnávateľ nemôže jednostrane zmeniť Váš druh prác, iba s Vaším súhlasom. Ak sa nedohodnete na podmienkach výkonu práce na novej pracovnej pozícii, a to forme písomnej dohody o zmene a doplnení pracovnej zmluvy (dodatku k pracovnej zmluve), zostáva Váš aktuálny pracovný pomer bez zmien, t.j. vykonávate stále rovnakú prácu.

 

Ak Váš problém nespočíta v zmene druhu práce, ale len v jej kvantite, môže Vám zamestnávateľ prikázať prácu nadčas. Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich. V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín. Zamestnávateľ môže z vážnych dôvodov dohodnúť so zamestnancom výkon práce nadčas nad hranicu 150 hodín v rozsahu najviac 400 hodín. Za prácu nadčas patrí zamestnancovi mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 25% jeho priemerného zárobku. V určitých prípadoch je možno dohodnúť, že práca nadčas až do rozsahu 150 hodín ročne ( § 121 ods.2 Zákonníka práce) je zahrnutá v mzde. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna, zamestnanec nemá nárok na mzdové zvýhodnenie. Ak zamestnávateľ neposkytne pracovné voľno počas troch mesiacov alebo v inom období, ktoré si dohodne som zamestnancom, zamestnanec má nárok na mzdové zvýhodnenie.

 

Ohľadom prijatia nového zamestnanca po ukončení pracovného pomeru z dôvou nadbytočnsti platí, že zamestnávateľ, ktorý dal zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti, nemôže počas dvoch mesiacov otvoriť toto zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto miesto iného zamestnanca.

20.02.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovná zmluva
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy