Sprevádzanie dospelého dieťaťa na liečenie

poradnaporadna

Chcem sa opýtať, keď sprevádzam dieťa (20 rokov) na liečenie, mám nárok na platený paragraf v zamestnaní ? Je niekde prosím uvedené, že na sprevádzanie dieťaťa mám nárok len do 15 roku jeho života?

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

 

Rodinným príslušníkom v tomto prípade rozumieme osoby uvedené v § 40 ods. 5 Zákonníka práce , t.j. manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti.

 

Zamestnanec je povinný vopred oznámiť zamestnávateľovi vznik prekážky v práci a požiadať ho o poskytnutie pracovného voľna a túto žiadosť je zamestnávateľovi vhodné, i keď to nevyplýva zo zákona, doručiť v písomne forme a v takom predstihu, aby zamestnávateľ mal možnosť sa k nej vyjadriť. Súčasne zamestnanec musí preukázať aj dôvod a dĺžku požadovaného pracovného voľna.

 

16.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Liecenie Kariera2011 Sprevadzanie dietata
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy