Sprevádzanie prváka do školy - prekážka v práci?

prvy den v skoleprvy den v skole

Má rodič nárok na platené alebo neplatené voľno v prvý deň nástupu do školy, spravidla 2. septembra? Patrí sprevádzanie prváčika medzi dôležité osobné prekážky v práci?

Poradňa: Kompletné znenie dôležitých osobných prekážok v práci je uvedené v ustanovení § 141 Zákonníka práce. Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení, pri narodení dieťaťa manželke zamestnanca, sprevádzaní rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené, pri úmrtí rodinného príslušníka, svadbe a pod.

 

Sprevádzanie dieťaťa do školského zariadenia v deň začiatku školskej dochádzky nie je považované za prekážku v práci na strane zamestnanca a zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno, a to ani voľno bez náhrady mzdy.

 

Je výlučne na rozhodnutí zamestnávateľa, či pracovné voľno poskytne, niektoré organizácie majú túto skutočnosť upravenú v kolektívnej zmluve alebo aj v pracovnom poriadku a táto možnosť vyplýva zamestnávateľovi ja zo Zákonníka práce, kde podľa ustanovenia § 141 ods. 3, zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy z iných vážnych dôvodov, najmä na zariadenie dôležitých osobných, rodinných a iných vecí, ktoré nemožno vybaviť mimo pracovného času.

 

2.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy