Prekážka v práci z dôvodu úmrtia príbuzného

poradnaporadna

Chcela by som sa opýtať ohľadom prekážky v práci z dôvodu úmrtia rodiča: mám nárok na jeden deň voľna v prípade, že sa pohreb konal v sobotu (neviem, či je to pre zákon relevantné, ale pohreb sa konal 500 km od môjho bydliska).

Poradňa: Úmrtie rodinného príslušníka je patrí medzi dôležité osobné prekážky v práci zamestnanca, kedy je zamestnávateľ povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci a to konkrétne v zmysle ustanovenia § 141 ods. 2 písm . d) bod 2 Zákonníka práce, zamestnanec má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň na účasť na pohrebe rodiča a súrodenca zamestnanca, rodiča a súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb.

Zamestnanec má nárok na jeden deň voľna na účasť na pohrebe rodiča, pričom z pojmu účasť na pohrebe môžeme usudzovať, že zamestnanec má nárok na deň voľna v ten deň, kedy sa pohreb koná. Zamestnanec má nárok na ďalší deň voľna, ak obstaráva pohreb rodiča. Zamestnanec je povinný zamestnávateľovi preukázať existenciu prekážky v práci.

 

30.06.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dovolenka Pohreb Umrtie Kariera2011
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy