Skrátenie pracovného času

poradnaporadna

Zamestnávateľ nám znižuje pracovné úväzky (zo 7,5 hod. 6,5hod. na 5,5 hod. alebo preradí na iné pracovné miesto, ktoré má nižší úväzok). Chcela by som vedieť, či sa to dá len tak, znížiť zamestnancovi úväzok? Kolegyne to podpisujú, je to systémom, keď sa ti nepáči, môžeš dať výpoveď. Môžem sa proti tomu nejako brániť, alebo je to v súlade so ZP?

Poradňa: Zamestnávateľ nemá možnosť jednostranne zmeniť , t.j. bez súhlasu zamestnanca skrátiť pracovný čas, ak sa nejedná o niektorý z prípadov uvádzaných nižšie:

 

Zákonník práce v ustanovení § 252c zavádza flexikonto pracovného času ako proti krízové opatrenie na prechodné obdobie od 1. marca 2009 do konca roka 2012 pre tých zamestnávateľov, ktorí z objektívnych príčin nemôžu prideľovať zamestnancom prácu. Ak v tomto období nemôže zamestnanec z vážnych prevádzkových dôvodov vykonávať prácu, môže zamestnávateľ, po dohode so zástupcami zamestnancov, poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno, za ktoré mu patrí mzda najmenej vo výške základnej zložky jeho mzdy. Zamestnanec je potom povinný odpracovať poskytnuté pracovné voľno bez nároku na mzdu. Ak u zamestnávateľa nie je zástupca zamestnancov, zamestnávateľ sa musí dohodnúť priamo so zamestnancom.

 

Z dôvodu ekonomických problémov na strane zamestnávateľa môže zamestnávateľ využiť ustanovenie § 142 odsek 4 Zákonníka práce, ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu. Jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60% jeho priemerného zárobku. V tomto prípade sa musí jednať o situáciu, kedy zamestnávateľ nemá možnosť zamestnancovi prideliť práci pre vážne prevádzkové dôvody a súčasne aj o dohodu so zástupcami zamestnancov, ktorú nemožno nahradiť jednostranným rozhodnutím zamestnávateľa. Ak u zamestnávateľa nie je zástupca zamestnancov, zamestnávateľ sa musí dohodnúť priamo so zamestnancom.

 

Ďalším spôsobom skrátenia úväzku je dohoda o zmene pracovných podmienok podľa § 54 Zákonníka práce.

 

V prvom aj druhom vyššie popísanom prípade sa vyžaduje dohoda so zástupcami zamestnancov, ak orgán zastupujúci zamestnancov nie je zriadený, zamestnávateľ sa musí dohodnúť s každým zamestnancom. V poslednom prípade sa jedná o dohodu o zmene pracovnej zmluvy, ktorú musí zamestnávateľ uzatvoriť so zamestnancom písomne.

 

Ak zamestnanec a zamestnávateľ nedospejú k dohode o zmene pracovných podmienok, uvedené nezakladá zamestnávateľovi nárok na skončenie pracovného pomeru so zamestnancom. Ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnancovi prideľovať prácu, počas celej doby vymedzenej ako pracovný čas alebo len po časť tejto doby, jedná s a o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa ustanovenia § 142 ods. 1 alebo 3 a zamestnanec nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

 

26.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Flexikonto Skratenie uvazku
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy