Na aké prestávky v práci majú zamestnanci právo?

poradnaporadna

Pracujem v nákupnom centre pracujem 12-14hodin za deň. Chcela som sa spýtať, na koľko prestávok mam nárok za túto zmenu a v akom intervale?

V predajni máme sklad, v ktorom máme mikrovlnku a rýchlovarnú konvicu. Máme zakázané odchádzať z predajne za celých 12-14hodín, máme vraj len 1 prestávku, ktorá má trvať 30 minut a viac nie a to tak, že sa máme najesť v sklade, kde máme stôl. Kolegyňa je fajčiar a nesmie ísť ani na jedinú fajčiarsku prestávku za celú zmenu, dá sa s tým niečo robiť? Niekde som čítala, že by sme mali mať prestávky 2 za celý deň plus fajčiari 2 prestávky na fajčenie.

 

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá viac ako 6 hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Prestávka sa nezarátava do pracovného času a nemožno ju poskytnúť na začiatku ani na konci zmeny. Ak napr. pracovná zamestnanca trvá 13 hodín, má nárok na dve tridsať minútové prestávky, ktorí sa nezarátavajú do pracovného času, takže pracovná zmena spolu s prestávkou trvá 14 hodín. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie. Zákonník práce upravuje prestávky v práci v ustanovení § 91.

 

Podrobnejšiu úpravu využívania prestávok v práci dohodne zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov, zvyčajne vo forme interného predpisu. Interný predpis zamestnávateľa však môže určitým spôsobom regulovať aktivity zamestnanca napr. povinnosť zdržiavať sa na určitom mieste ( t.j. napr. aj zákaz opustiť pracovisko), zákaz fajčenia v priestoroch zamestnávateľa a pod.

 

Zamestnávateľ musí oboznámiť zamestnancov s určením začiatku a konca prestávky v práci vrátane jej dĺžky najmenej týždeň vopred, písomne a na bežne prístupnom mieste pre zamestnancov, napr. šatne, spoločné priestory a pod. Žiadne špeciálne prestávky pre fajčiarov neexistujú. Ak zamestnávateľ neurčil zamestnancom povinnosť zdržiavať sa počas prestávky na odpočinok a jedenie na určitom mieste, je na rozhodnutí zamestnanca, či využije svoju prestávku naozaj na stravovanie alebo na iný účel, t. j. aj na fajčenie. Ohľadom zákazu fajčenia na pracovisku len upozorňujeme na skutočnosť, že v zmysle ustanovenia § 6 ods. 5 zákona č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, zamestnávateľ je povinný vydať zákaz fajčenia na pracoviskách, na ktorých pracujú aj nefajčiari, a zabezpečiť dodržiavanie tohto zákazu, ako aj zákazu fajčenia na pracoviskách.

 

18.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Prestavky v praci
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy