Nadčasy a služobná cesta

poradnaporadna

Som servisný technik a jazdím na služobné cesty – na opravu a servis strojov po celej republike. Sám si riadim vozidlo, ktorým sa dopravím na miesto servisu, okrem toho prevážam s vozidlom náradie, meracie prístroje, náhradné diely a filtre, potrebné na vykonanie servisu – opravy. Naša firma cestu k zákazníkovi a späť zákazníkovi fakturuje podľa nabehnutých kilometrov. Chcel by som sa opýtať, ako majú byť zaplatené nadčasy. Moja pracovná doba je od 7:00 do 15:30 hod. Na služobnú cestu odchádzam napr. o 6:00 a vrátim sa o 17:30 hod. toho istého dňa. Cesta mi trvá 2 hod. tam a 2 hod. späť, tzn. že u zákazníka pracujem od 8:00 do 15:30 hod. Môj zamestnávateľ tvrdí, že nadčasové hodiny sú iba hodiny odpracované u zákazníka. Pred a po mojej pracovnej dobe podľa hore uvedeného príkladu na žiadne nadčasové hodiny nemám nárok, nakoľko jazda sa neráta. Chcel by som sa opýtať, či je to správne, alebo nie.

Poradňa: Nároky zamestnanca v súvislosti s pracovnou cestou upravuje zákon č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov. Pracovnou cestou podľa tohto zákona je čas od nástupu zamestnanca na cestu na výkon práce do iného miesta, ako je jeho pravidelné pracovisko vrátane výkonu práce v tomto mieste do skončenia tejto cesty. Zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu patrí náhrada preukázaných cestovných výdavkov, náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie, stravné, náhrada preukázaných potrebných vedľajších výdavkov ako aj náhrada preukázaných cestovných výdavkov za cesty na návštevu jeho rodiny, ak pracovná cesta trvá viac ako sedem po sebe nasledujúcich kalendárnych dní.

 

Čas strávený cestovaním sa nepokladá za pracovný čas. Tento čas sa posudzuje ako čas trvania pracovnej cesty vrátane výkonu práce, za ktorý má zamestnanec nárok na vyššie uvedené náhrady, ak sú dané predpoklady na ich vyplatenie. Z uvedeného vyplýva, že tento časový úsek nie je možné považovať za prácu nadčas. Kedysi sa za čas strávený v dopravných prostriedkoch poskytovala zamestnancom vyslaným na služobnú cestu náhrada, ale v dnešnom zákone o cestovných náhradách takáto možnosť nie je. Za výkon práce sa považuje, v zmysle ustanovenia § 37 zákona o cestovných náhradách čas, ktorý na pracovnej ceste spadá do pracovného času zamestnanca, strávený bez jeho zavinenia inak ako plnením pracovných úloh.

 

02.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Sluzobna cesta Nadcasy
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy