5 tipov od expertky: Zanechajte dobrý dojem aj po pohovore

Zostaňte v kontakte s potenciálnym zamestnávateľom aj po pohovore. Získate si ho!Zostaňte v kontakte s potenciálnym zamestnávateľom aj po pohovore. Získate si ho! Zdroj: photl.com

Mať za sebou úspešný pracovný pohovor je pre väčšinu kandidátov bodkou za splnením svojho sna – získať prácu. Avšak ešte stále je možnosť ísť až za tieto hranice. Dobrý dojem o sebe môžete zanechať aj po pohovore.

Zatvorením dverí v spoločnosti, v ktorej ste absolvovali pracovný pohovor, sa vaša úloha ešte nekončí. Aj keď veľa z vás očakáva, že na „ťahu“ je druhá strana, ktorá by vám mala dať vedieť čo najskôr výsledok z pracovného pohovoru, opak je však pravdou. Ešte môžete spraviť jeden krok, aby ste sa budúcemu zamestnávateľovi ešte viac zapáčili.

Zvýšte si svoje šance profesionálnym spôsobom. Ak ste si istí, že práca, ktorej opis činnosti vám predstavili na pracovnom pohovore, je pre vás tá správna, môžete zamestnávateľovi pripomenúť aj po absolvovaní pohovoru. Americká odborníčka, ktorá má na starosti prijímacie pohovory Allyson Willoughby z pracovného portálu Glassdoor radí vykonávať tieto veci:
 

  1. Napíšte ďakovný email po pohovore
    Po pracovnom pohovore môžete personalistovi alebo manažérovi, s ktorým ste uskutočnili pracovný pohovor zaslať ďakovný email v štýle: „Bolo mi potešením, zúčastniť sa vášho pracovného pohovoru na pozíciu channel manager. Zaujala má náplň práce a možnosť vybrať si flexibilný pracovný čas.“ Ďalej môžete doplniť nejakú informáciu, ktorú ste na pohovore zabudli povedať alebo ak ste sľúbili, že dodatočne doplníte informáciu, môžete tak spraviť prostredníctvom emailu.
     
  2. Pripojte si odborníkov na LinkedIn
    Aj keby ste neuspeli na poslednom pracovnom pohovore, kontakty personalistov alebo manažérov môžete mať stále v zálohe. Odborníkov z oblasti ľudských zdrojov nájdete väčšinou aj na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn. Pridajte si ich medzi vaše kontakty. Nielen personalista získa lepší obraz o vás vďaka vašej „vizitke“ na profesionálnej sociálnej sieti, ale zároveň vie, že ste osoba, ktorá nečinne nečaká, pokiaľ mu niekto ponúkne prácu, ale o získanie práce bojuje na "viacerých" frontoch.
     
  3. Komunikujte ako profesionál
    Možno sa ocitnete v situácii, kedy vám prisľúbili, že sa vám do týždňa alebo dvoch týždňov ozvú a dajú vám vedieť výsledok výberového procesu. Avšak ak sa tak v stanovenom termíne nestane, je v poriadku, ak zdvorilo zašlete email s otázkou, že by ste radi vedeli výsledok. Možno sa pýtate, ako dlhý čas, po tomto termíne máte napísať. Ak ani do týždňa od avizovaného termínu nedostanete odpoveď, ozvite sa. Komunikáciu však začínajte v priateľskom duchu, buďte struční a priateľskí. Stačí napísať jednoduchú vetu: „Zúčastnil/a som sa pracovného pohovoru, na ktorom ste ma informovali, že sa do týždňa/dvoch týždňov ozvete. Do dnešného dňa sa tak nestalo, preto by som rád vedel/vedela vaše rozhodnutie.“
     
  4. Je čas pohnúť sa vpred
    Ak ste dostali prisľúbenie, že sa vám zo spoločnosti ozvú a dajú vám vedieť rozhodnutie o prijatí alebo  neprijatí, ale nestalo sa tak ani po vašom prvom emaily, je čas, aby ste vykročili vpred. Napriek tomu, že daná pracovná pozícia sa vám veľmi páčila a vedeli ste si predstaviť, že budete v danej spoločnosti pracovať, rozmyslite si, či máte chuť pracovať pre ľudí, ktorí si nesplnili svoj prísľub. Neberte však túto situáciu osobne. Nikdy totižto nevidíte do vnútra fungovania v spoločnosti. Riaďte sa pravidlom. Ak raz nedostanete odpoveď, skúste „zaklopať na dvere“ druhý krát, ak vám však ani vtedy nikto neotvára, je čas posunúť sa k „ďalším dverám“.
     
  5. Nikdy nič nepredpokladajte
    Ak máte väčšinu svojho dňa stráviť v práci, mali by ste vedieť o náplni a podmienkach novej práce čo najviac informácií. Preto, ak vám niečo nie je jasné a báli ste sa to na pohovore opýtať, ešte máte jednu možnosť. Poslať personalistovi email s doplňujúcou otázkou.
Viac o téme: Interview Kontakt Pracovný Pohovor Dobrý Dojem
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: mashable.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy