Ako odpovedať kandidátom, ktorých nechcete prijať do zamestnania

Každý neprijatí uchádzač si zaslúži slušnú odpoveď o oznámení neprijatia na pracovnú pozíciu.Každý neprijatí uchádzač si zaslúži slušnú odpoveď o oznámení neprijatia na pracovnú pozíciu. Zdroj: photl.com

Každý kandidát môže byť vynikajúci, nemusí však vďaka svojim znalostiam a schopnostiam zapasovať na danú pracovnú pozíciu. Ak sa neúspešný kandidát pýta na dôvod neprijatia, mal by to aj vedieť.

Veľa manažérov, ktorí majú na starosti prijímanie nových ľudí, sa desia jedného kroku. Viacerým kandidátom musia oznámiť negatívny výsledok pracovného pohovoru. Niektorým však tento krok robí veľký problém. Nevedia, akým spôsobom ich majú informovať. A tak opäť siahajú po všeobecnom formulári a zasielaní emailu s podobným textom:

„S poľutovaním sme nútení Vám oznámiť, že vo výberovom konaní, ktoré usporiadala naša spoločnosť  a ktorého ste sa zúčastnili, bola daná prednosť inému kandidátovi. Toto rozhodnutie sa netýka Vašich schopností. Vybral sa kandidát, ktorý viac vyhovuje požiadavkám na dané pracovné miesto.“

Pri takomto formulári je však potrebné dodržiavať zásady slušnosti a etiky a napísať odpoveď takým spôsobom, aby prijímateľ danú skutočnosť akceptoval. Nesmie v ňom chýbať hlavne profesionalita. Je totižto možné, že s kandidátom sa stretnete pri inom výberovom procese alebo za iných pracovných podmienok.

Po pracovnom pohovore:

  1. Každému kandidátovi, ktorý prišiel na pracovný pohovor dajte aspoň emailom vedieť výsledok pohovoru.
     
  2. Ak viete, že kandidát sa vám bude v budúcnosti hodiť na inú pracovnú pozíciu, ktorá sa chystá otvoriť, je potrebné ho informovať, že si ponechávate jeho životopis a zároveň od neho potrebujete získať súhlas na spracovanie osobných údajov podľa Zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov.

Zásady pri informovaní neprijatých uchádzačov:

  1. Odpovedajte promptne
    Spomeňte si na pracovný pohovor, v ktorom ste zohrávali opačnú úlohu. Chodili ste po pohovoroch a čakali, kedy sa vám budúci zamestnávateľ ozve. Niekedy ste čakali týždne a prípadne ste sa odpovede ani nedostali. A keď ste odpoveď dostali, bola to všeobecne zaslaná odpoveď. Nikdy ste nedostali spätnú väzbu.

    Teraz, keď ste v opačnej úlohe, môžete to napraviť. Ak ste manažér, ktorý najíma ľudí do svojho tímu, rozmýšľajte nad budúcnosťou. Správajte sa ku každému jednému uchádzačovi tak, ako by ste s ním mali v budúcnosti spolupracovať.

    Dodržujte termíny, ktoré ste stanovili. Ak ste každému uchádzačovi oznámili termín ukončenia výberového procesu, po ktorom ste mu sľúbili ozvať sa, dodržte to. Ak si nie ste istí, či termín dodržíte, ešte na pohovore informujte uchádzačov o možnom predĺžení výberového procesu.
     
  2. Poukážte na hlavné kritéria výberu
    Pri každej pracovnej pozícií je potrebné do ponuky inzerátu vypísať požadované vlastnosti a znalosti kandidáta. Je preto dobré, ešte pred samotným výberovým procesom, si ich zoradiť podľa dôležitosti. Po pracovnom pohovore tak ľahko získate prehľad o tom, aké vlastnosti a znalosti daný kandidát spĺňal - od tých najsilnejších až po menej silné. Môže sa vám totižto stať, že jeden z kandidátov sa bude zaujímať o dôvod neprijatia na pracovné miesto.  A vy mu môže napísať, ktoré požiadavky spĺňal najmenej.
     
  3. Zostaňte v kontakte
    Možno sa vám kandidát na pracovnom pohovore zapáčil po ľudskej stránke, ale bohužiaľ nespĺňa stanovené kritéria na pracovnú pozíciu. V takomto prípade s ním však môžete zostať v kontakte. Pošlite mu žiadosť o spojenie na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn alebo ho informujte o iných otvorených pozíciách v spoločnosti.

Email, ktorý zasielate neúspešnému kandidátovi môže znieť viac personalizovane:

„Ďakujeme za výberový proces. Bolo potešením sa s vami stretnúť a porozprávať sa s Vami. Bohužiaľ vám musíme oznámiť, že vo výberovom konaní, bola daná prednosť inému kandidátovi, ktorý spĺňal všetky potrebné kritéria na danú pracovnú pozíciu. Naše rozhodnutie sa netýka Vašich schopností. Vybrali sme kandidáta, ktorý viac vyhovuje požiadavkám na dané pracovné miesto. Nepochybne máte schopnosti, ako napríklad..., ktoré využijete pri inej pracovnej pozícii.“

Viac o téme: Pracovný Pohovor Manažér Nábor Odmietnutie Odpoveď Personalista Neprijatie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: mashable.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy