Assessment centrum. Pripravte sa na pohovor v hodnotiacom stredisku!

Súčasťou Assessment centier je aj vypracovanie IQ testov, psychodiagnostika osobnosti a štruktúrované interview.Súčasťou Assessment centier je aj vypracovanie IQ testov, psychodiagnostika osobnosti a štruktúrované interview. Zdroj: photl.com

Pracovné pohovory neuskutočňujú iba personalisti v spoločnostiach, či manažéri, ale aj odborníci v Assessment a Development centrách. Pripravte sa na odlišný typ výberového konania.

Assessment a Development centrá sú hodnotiace a rozvojové centrá, ktoré na výber zamestnancov používajú špeciálne výberové metódy. Zvyčajne ide o celodenné testovanie. Kandidáti na danú pracovnú pozíciu sú pozorovaní a hodnotení pri plnení jednotlivých úloh. Ide o riešenie modelových situácií z reálnej praxe, pričom sa personalista-psychológ zameriava na ich analýzu. Súčasťou Assessment centier je aj vypracovanie IQ testov, psychodiagnostika osobnosti a štruktúrované interview.

„Posudzovaním vhodnosti kandidáta pomocou metódy Assessment Centre je možné predpokladať budúce pracovné správanie ľudí a pomenovať ich možný smer profesijnej orientácie a osobného rozvoja,“ hovorí Katarína Puková z agentúry PERSEA.

Výberové pohovory v Assessment centrách sa uskutočňujú na vybrané pracovné pozície, ako je napríklad projektový manažér, riaditeľ pobočky banky alebo na rôzne obchodnícke pozície. Vo všeobecnosti sa týkajú ľudí, ktorí pri svojej práci využívajú komunikáciu s viacerými ľuďmi alebo koordinujú ich činnosť. Zvyčajne sa uskutočňuje v skupine pre 5 až 10 ľudí, ktorí dostávajú individuálne alebo spoločné zadania.

„Menej často sa v Assessment centrách vykonávajú pohovory na pozície, ktoré sú viac individuálne a odborne ladené, ako je napríklad pozícia účtovníka alebo programátora,“ povedala Puková.

Čo vás čaká na pohovore?

  • Modelové úlohy  - sú zamerané sebaprezentáciu, tímové úlohy, tematické manažérske alebo obchodnícke zadania
  • Psychodiagnostika – zvyčajne obsahuje výkonové testy zamerané na zmapovanie rozumových schopností, osobnostné dotazníky alebo projektívne techniky, ako je napríklad kresba ľudskej postavy alebo stromu
  • Osobný pohovor – ten zvyčajne absolvuje kandidát v závere dňa. Je zameraný na overenie motivácie

Ako sa máte pripraviť na pohovor?

Pozitívne sa nalaďte na Assessment Centre. Takéto nastavenie môže priaznivo ovplyvňovať aj váš výkon.

„Buďte sami sebou, správajte sa otvorene a bez manipulácie. Taktiež majte ujasnenú motiváciu k pozícii, o ktorú sa uchádzate,“ radí Katarína Puková z Persea.

Rozdiel medzi Assessment centrom a Development centrom

Obsahovo sa hodnotiace a rozvojové centrá nelíšia. Assessment centrá (AC) sú zamerané na zhodnotenie potenciálu externých alebo interných kandidátov na konkrétnu pracovnú pozíciu alebo projekt. Cieľom Development centier (DC) je stanovenie potenciálu rozvoja zamestnancov spoločnosti. Najpodstatnejšou odlišnosťou je však záverečná správa, ktorá je pri DC výrazne obsiahlejšia a neobsahuje odporúčanie na konkrétnu pracovnú pozíciu.

Personalista v Assessment Centre zhodnotí vhodnosť a pripravenosť kandidáta na pracovnú pozíciu a pripraví odporúčanie na pozíciu. Zároveň kandidátovi poskytne spätnú väzbu a kariérne poradenstvo na individuálnom sedení, ak bude mať oň záujem. Sedenie následne trvá 30 až 45 minút.

Prečo metóda AC zvyšuje objektivitu hodnotenia v porovnaní so samostatným pohovorom:

  1. Princípy viacerých očí
    Skladba hodnotiteľov je rôznorodá z hľadiska veku, pohlavia, skúsenosti. Zvyčajne 2-3 hodnotitelia na skupinu 8 -10 hodnotených, čím sa maximalizuje objektívnosť hodnotenia.
     
  2. Princíp rôzneho uhlu pohľadov
    Jedno kritérium sa zvyčajne pozoruje v dvoch až štyroch situáciách, čím sa pozorovaná kompetencia dôsledne overí.
     
  3. Princíp sledovania zmeny v ohraničenom čas
    Pohovor v Assessment centre zvyčajne trvá niekoľko hodín, čím sa výrazne odlišuje od ostatných metód. Dlhší súvislý čas vytvára predpoklad pre presnejšie a komplexnejšie závery.

 

Viac o téme: Centrum Pohovor Proces Assessment AC Vyberovy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: PERSEA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy