Personalisti odpovedajú na vaše otázky ohľadom práce a kariéry

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Môžu sa personalisti na pohovore pýtať na súkromie? Prečo sa niektoré pracovné pozície objavujú častejšie? Kedy posielať životopis? Ako dôležitý je sprievodný list? Takéto otázky zaujímali čitateľov stránky Kariera.sk na Facebooku. Odpovede na otázky si v článku nájde nielen oni, ale aj tí, ktorí si hľadajú prácu.

Berie do úvahy personalista čas alebo deň kedy uchádzač reagoval na pracovnú ponuku? Či už ponuku poslal v nedeľu, poprípade večer alebo v noci?
Odpoveď: Osobne tomu neprikladám váhu. Ak je uchádzač zamestnaný, je prirodzené, že  cez víkend reaguje na pracovné ponuky.   Ak cez deň uchádzači nemajú čas alebo nemôžu v zamestnaní  vyhľadávať ponuky, posielajú životopisy aj neskoro večer.

Odpovedala: Martina Čižmadiová, managing director ZenithPeople Consulting

Prečo sa niektoré konkrétne pracovné pozície objavujú častejšie? (t.j. po mesiaci, dvoch či viac sa objaví rovnaká ponuka tej istej spoločnosti).Je vhodné na takúto ponuku znova reagovať v prípade, že ma prvý krát nepozvali na pohovor?
Odpoveď: Niektoré viac stupňové výberové konania trvajú dlhší čas. Hlavne vo väčších spoločnostiach, kým  prebehne prvotná selekcia životopisov, prvé osobné stretnutia i ďalšie výberové kolá môže prejsť mesiac aj viac mesiacov a firma pozíciu stále môže inzerovať.  Niekedy môže nastať aj napríklad situácia, že vybraný uchádzač si to tesne pred nástupom rozmyslí a výber spoločnosť musí začať nanovo. Alebo aj opačná situácia, že firma  po mesiaci  z prvého výberu nemá dostatok vhodných uchádzačov  a rozhodne sa hľadať ďalej. 

Odpovedala: Martina Čižmadiová, managing director ZenithPeople Consulting

Napriek tomu, že by nemali, sa personalisti často pýtajú na osobné otázky. Čo uškodí uchádzačovi viac? Ak odmietne odpovedať alebo samotné odpovede na osobné otázky?
Odpoveď:
Personalista by sa nemal pýtať osobné a diskriminačné  otázky. Sú to otázky typu: Aký je Váš rodinný stav? Koľko máte detí? Plánujete založenie rodiny? Aká je Vaša národnosť?...  Uchádzač má právo na takéto otázky odmietnuť odpovedať, ale môže odpovedať aj pravdivo. Tieto otázky môžu smerovať  k tomu, či sa uchádzač môže venovať naplno práci a firme. Pokiaľ  nemá obmedzenia, môže to spomenúť  pri odpovedi aj na inú otázku.

Odpovedala: Martina Čižmadiová, managing director ZenithPeople Consulting

Berie personalista do úvahy pri hodnotení splnenia podmienok pre pracovnú pozíciu len informácie z CV? Alebo berie do úvahy aj informácie zo sprievodného listu?
Odpoveď:
Životopis s motivačným listom je prvý kontakt uchádzača s firmou. Nie len samotný text  a informácie ale aj celková úprava, odstavce, štýl písma, štýl podania informácií, gramatické preklepy personalistovi  veľa napovedia o uchádzačovi.

V čom vynikáte pred ostatnými uchádzačmi? Aké  úspechy ste zatiaľ vo svojej kariére dosiahli? Prečo by si firma mala vybrať práve Vás? V životopise nie je priestor na to, aby mohol uchádzač  o tom personalistovi povedať. Práve výhodou motivačného listu je, že uchádzač môže uviesť aj  viac informácií o sebe, vyzdvihnúť jeho znalosti, úspechy a motiváciu pre firmu pracovať.  Práve toto môže uchádzačovi pomôcť, aby si ho firma pozvala na osobné stretnutie.

Odpovedala: Martina Čižmadiová, managing director ZenithPeople Consulting

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať ako je možné získať certifikát, resp. oprávnenie na vykonávanie školení z BOZP. Kde by som mohla podobný certifikát získať. Mám záujem zaoberať sa aj týmito školeniami avšak neviem sa dopátrať podstaty.
Odpoveď: Na získanie certifikátu je potrebné absolvovať kurzy techniky BOZP (Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci) a techniky  PO (Ochrana pred požiarmi). Tu je potom potrebné vypracovať projekt, ktorý je potrebný zaslať na Národný inšpektorát práce. Ten vydáva oprávnenia.  Po riadnom vykonaní skúšky absolvent získa osvedčenie o odbornej spôsobilosti. Ďalej je potrebné zájsť na živnostenský úrad a otvorenie viazanej živnosti.  Ak má uchádzač záujem, môže absolvovať kurz pre vzdelávanie dospelých.

Pre bližšie informácie si môžete prečítať Zákon o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, § 16.

Odpovedala: Andrea Miklasová, KarieraInfo.sk

Niektoré spoločnosti vyžadujú vyhlásenie o uchovaní osobných údajov v papierovej forme riadne podpísané. Prečo?
Odpoveď:
Zákon č. 428/2002 o ochrane osobných údajov ukladá povinnosť žiadateľovi o osobné údaje mať ich súhlas v písomnej podobe. Niektoré spoločnosti to robia tak, že si súhlas so spracovaním a uložením osobných údajov vyžiadajú ako súčasť životopisu, ktorý musí byť podpísaný, niektoré to vyžadujú ako podpísanú prílohu k životopisu. Takýto súhlas so spracovaním osobných údajov musí byť podpísaný, inak je neplatný. Kandidátom, ktorí sa uchádzajú o prácu by som poradila, aby si nezabudli všimnúť, že dávajú súhlas na spracovanie údajov v súvislosti s uchádzaním sa o prácu, príp. o zaradenie do databázy uchádzačov. Pri poskytnutí súhlasu so spracovaním údajov musí byť vždy vymedzený účel, na ktorý sa súhlas poskytuje, aby osobné údaje neboli zneužité. Je neprípustné, aby spoločnosť použila osobné údaje na iný účel, ako je vymedzené (napr. môže sa stať, že poskytnete spoločnosti osobné údaje bez vymedzenia účelu a spoločnosť použije vaše osobné údaje pre databázu potenciálnych zákazníkov a bude vás oslovovať s ponúkaním rôznych produktov).

Odpovedala: Vlasta Sekuciová, senior recruiter Start People

Ako prísť vhodne oblečený na pohovor ak sa jedná o pracovnú pozíciu v nižšom resp. strednom manažmente? Čo sa ešte toleruje, prípadne čo sa už považuje za nevhodné?
Odpoveď:
Každá spoločnosť má svoju firemnú kultúru a pred pohovorom je dobré zistiť si nejaké informácie o konkrétnej spoločnosti. Ak sa jedná o akúkoľvek pozíciu v oblasti manažmentu, očakáva sa od kandidáta formálne oblečenie. Pre muža uzavreté topánky, nohavice, košeľa, sako, ak ide o vyšší manažment očakáva sa oblek. Pre ženy je vhodné oblečenie kostým, či už nohavicový alebo sukňový, blúzka, uzavreté topánky, nikdy nie holé nohy a sandále. Neprípustné sú tričká, mikiny, krátke nohavice, šľapky, tenisky, veľké výstrihy a akékoľvek vyzývavé oblečenie. Ak máte na tele tetovanie snažte sa to diskrétne zakryť, pretože z vlastných skúseností vám môžem povedať, že niektorí manažéri sú konzervatívni a takéto tetovanie ich môže zmiasť a ovplyvniť ich úsudok o vašej odbornej kompetentnosti.

Odpovedala: Vlasta Sekuciová, senior recruiter Start People

Môže si personalista spraviť nesprávny úsudok na základe "preverovania" uchádzača na sociálnych sieťach? (ak narazí na osobu s rovnakým menom a teda nevie, že sa nejedná o uchádzača)
Odpoveď:
Preverovanie údajov na sociálnych sieťach je pomerne rizikové pre uchádzačov o prácu, preto odporúčam nedávať tam informácie a fotografie, ktoré by vám mohli uškodiť. Treba počítať s tým, že personalisti získavajú informácie aj týmto spôsobom a určite si kandidáta dobre „preveria“ podľa viacerých údajov, takže sa nemôže stať, že si zistia údaje o inej osobe rovnakého mena. S týmto, že viacerí ľudia môžu mať rovnaké meno a priezvisko počítajú, ale je málo pravdepodobné, že ostatné údaje napr. o veku, o vzdelaní, pracovných skúsenostiach budú totožné.

Odpovedala: Vlasta Sekuciová, senior recruiter Start People

Ak personalista ani ostatní prítomní nepodajú uchádzačovi ruku, tak predpokladám že by to uchádzač z vlastnej iniciatívy robiť nemal. Je to skutočne tak? (keďže ako prvá podáva ruku váženejšia osoba)
Odpoveď:
Ak vás privítajú na pohovore podaním ruky, je to signál profesionality ľudí, ktorí vedú pohovor. Podajte pevnú ruku, chyťte celú dlaň a nielen prsty, musí ísť o pevný stisk dlane. Pozerajte pritom do očí a mierne sa predkloňte. Ak Vám ruku nepodajú, nebuďte vy ten, kto sa bude snažiť prejaviť iniciatívu.

Odpovedala: Vlasta Sekuciová, senior recruiter Start People

Ako vhodne formulovať ak by som ako uchádzač mal záujem pracovať v konkrétnej spoločnosti aj na nižších pozíciách,  prípadne priamo vo výrobe? Uškodím takýmto krokom obrazu, ktorý si o mne personalista vytvorí?
Vyjadrujte sa vždy vzhľadom na pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Ak ste sa prihlásili na riadiacu pozíciu vo výrobe a dáte najavo, že nemáte problém spočiatku pracovať aj na nižšej pozícii, bude to pre personalistu signál, že vám nejde len o funkciu, ale o prácu. Je dobré, ak personalista vie, že nemáte problém akceptovať aj nižšiu pozíciu, aby ste získal potrebné praktické skúsenosti, ktoré neskôr využijete na funkčne vyššej pozícii. Pri prijímaní ľudí na riadiace pozície sa očakáva, že uchádzač by si mal najskôr vyskúšať aj tie pracovné pozície, ktoré bude neskôr riadiť.

Odpovedala: Vlasta Sekuciová, senior recruiter Start People

Ako vníma personalista uchádzača, ktorý podniká alebo pracuje na živnosť?
Odpoveď:
Ak chcete predísť takýmto otázkam, môžete vy sám spomenúť, že máte síce živnosť, ale ak by ste boli prijatý, nemáte problém po skúšobnej dobe živnosť zrušiť, príp. ju pozastaviť. Ak to nemienite urobiť, nakoľko ste dostali nejakú dotáciu a ste viazaný do určitého času mať živnosť aktívnu, tiež o tom informujte na pohovore. Vyhnete sa tak prípadným neskorším nedorozumeniam.

Odpovedala: Vlasta Sekuciová, senior recruiter Start People

Je nevhodné reagovať aj na ponuku kde "presahujem" požadované vzdelanie?
Odpoveď:
Ak máte vyššie vzdelanie ako je požadované v inzeráte pokojne naň reagujte. Dôležité bude posúdenie vašich praktických skúseností (ak sú požadované) a vašich osobnostných predpokladov na danú pozíciu. Opačný prípad, ak máte nižšie vzdelanie ako je požadované, môže byť problém, pretože sú pracovné pozície, kde je vysokoškolské vzdelanie nevyhnutné a nebudú postačovať praktické skúsenosti.

Odpovedala: Vlasta Sekuciová, senior recruiter Start People

Viac o téme: Na Práca Kariéra Page Facebook Otázky Personalistov Fan
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy