Firmy oslovujú nových zamestnancov aj cez LinkedIn

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: flickr.com, ricardogranda.com

Pracovná sociálna sieť LinkedIn patrí medzi uznávanú sieť s pracovnými kontaktmi. Skúste novodobý networking.

Sociálna sieť LinkedIn funguje rovnako ako populárna sociálna sieť Facebook, avšak s tým rozdielom, že v nej majú založené užívateľské profily ľudia, ktorí sa chcú prezentovať svojou kariérnou dráhou. Pridávanie kamarátov alebo kontaktov je rozdielne. Na Facebooku stačilo na pridanie kamaráta iba jeden klik, na LindedIn dochádza k overovaniu kontaktov. Na základe uvedenia odkiaľ poznáte oslovovanú osobu,  si systém na základe vašich údajov a údajov druhej strany overí, či sa poznáte.

Ak ešte nie ste na LinkedIn, môžete si založiť svoj pracovný profil, ktorý kopíruje vaše údaje zo životopisu.  Ide o online životopis zavesený na portáli, ktorý navštevujú spoločnosti, aj zamestnanci rôznych firiem. Pre niekoho môže byť LinkedIn zdrojom zaujímavých informácií, pre iného sebaprezentácia dosiahnutých pracovných úspechov.

Aj posledné prieskumy ukazujú kognitívny posun v tom, ako ľudia pristupujú k profesionálnemu životu. Sieť LinkedIn bola založená ako pracovná sociálna sieť určená hlavne pre profesionálov. Jej najväčší rozmach (až o 193 percent) nastal v septembri 2007 a trval až do roku 2008. Táto štatistika poukazuje na silný vplyv sociálnych médií a ako sociálne média dokážu zmeniť spôsob myslenia ľudí a pristupovanie k informáciám . Ľudia namiesto toho, aby v čase ekonomickej krízy vyhľadávali pracovné ponuky, sa viac orientovali na networking a teda priamo na ľudí.  A vedeli prečo.

Základom networkingu je totižto spoznávať ľudí, ktorí by vám mohli pomôcť rozvinúť vaše kariérne šance, či už pracujete alebo si hľadáte prácu. Aj vďaka LinkedIn máte možnosť vytvoriť si sieť kontaktov. Možno budete prekvapení, koľko vašich známych využíva túto sociálnu sieť. Keď už „žijete“ na sociálnej sieti LinkedIn, možno práve vás si vyhľadá váš budúci zamestnávateľ.

Pozitívnu skúsenosť má aj Jozef Pavúk, produktový manažér. Profil na LinkedIn si založil pred štyrmi rokmi zo zvedavosti. Jozef bol otvorený prípadným pracovným ponukám. Svoje údaje si doplnil, keď sa rozhodol zmeniť zamestnanie.

„Viacerí personalisti mi dokonca povedali, že si ma preverili na LinkedIn aj na Facebooku. Tým mi dali najavo, že si chcú o mne urobiť celkový obraz. Pozreli si, akých mám známych, o čo sa zaujímam a čo o sebe zverejňujem,“ povedal Pavúk.

Jozefa Pavúka kontaktovali personalisti na základe profilu na LinkedIne. Ich ponuky však odmietol. Keď ho naposledy oslovila personálna agentúra, vymenili si niekoľko e-mailov a ho pozvali na osobný pohovor. Potom ho agentúra odporučila svojmu klientovi. Nasledovali ešte dve stretnutia a Pavúk dostal ponuku, ktorú nakoniec prijal.

Teoretik na siete sociálnych médií Mark Granovetter tvrdí , že ľudia radšej získajú prácu prostredníctvom kamarátov svojich kamarátov, ako priamo od svojich vlastných. Je to logické riešenie. Ak vaši kamaráti vedia o nejakej voľnej pracovnej pozícii, je pravdepodobné, že by vám oznámili túto skutočnosť. Avšak ak ich oslovíte, aby sa opýtali kamarátov v ich okolí, máte väčšiu šancu, že vám "prinesú" viac pracovných ponúk.

Pracovná sieť LinkedIn sa zameriava na ľudí a vďaka nim sa vytvára sieť pracovných kontaktov, ktorí odporúčajú na sociálnu sieť ďalších ľudí. Tým sa tieto kontakty stávajú dôveryhodnejšími vďaka odporúčaniam a získavajú na pozitívnej interakcii. čo sa nazýva prenositeľný vzťah dôveryhodnosti. Vzájomnosť a spoločné zdieľanie komunity na sieti vytvára zmysel pre profesionálny vzťah a buduje dôveru medzi jej členmi a poskytuje prvok emočnej podpory.

Buďte s nami v kontakte na sociálnej sieti LinkedIn.

 

Viac o téme: Sieť Sociálna Linkedin Networking
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Psychologytoday.com, Foto: flickr.com, ricardogranda.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy