Zistite v čom ste skutočne dobrí: Skúste toto jednoduché cvičenie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak by sa vás niekto opýtal, aké sú vaše zručnosti a schopnosti, čo by ste odpovedali? Pokiaľ nepoznáte svoje silné stránky alebo si myslíte, že žiadne nemáte, mýlite sa. Zrejme ste sa nad podobnou otázkou nikdy nezamýšľali alebo ich len máte problém vidieť ako väčšina ľudí. Chcete zistiť v čom ste skutočne dobrý? Skúste toto cvičenie, ktoré vám ukáže, kde tkvie vaša sila i na čom treba ešte pracovať, a to len v dvoch jednoduchých krokoch.

Svoje silné stránky dajte na papier

Pripravte si papierové kartičky a na každú napíšte niektorú zo svojich zručností. Nemusíte sa veľmi zamýšľať, prvý krok cvičenia je o kvantite, nie kvalite. Snažte sa preto zaplniť čo najviac kariet.

Kašlite na skromnosť. Priznajte si, v čom ste skutočne dobrý, ba možno aj skvelý. Máte skvelú fantáziu? Viete vypracovať finančný plán ako nikto iný? Organizujete najlepšie grilovačky v širokom okolí? Pokojne načrite aj do minulosti. Pokiaľ ste vynikali ako vedúci v kaviarni, zaznamenajte svoje vodcovské schopnosti aj keď nesúvisia s vašou súčasnou pozíciou.

Každý z nás má nejaký dar. Hoci sa vám môžu činnosti zdať nenáročné, neznamená to, že ich nemáte považovať za užitočnú zručnosť. Uvedomte si, že nie všetci ich dokážu robiť s takou ľahkosťou ako vy.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Hľadajte súvislosti

Po tom, čo ste svoje zručnosti spísali, znova si ich prečítajte. Viaceré možnosti majú spoločné vlastnosti, podľa ktorých jednotlivé karty zaraďte do skupín ako napríklad "Zručnosti, ktoré rád robím" či "Najlepšie platené schopnosti".

Spočiatku to nepôjde ľahko, najmä keď aktivitu robíte prvýkrát, a preto buďte vytrvalí. Kartičky dajte na viditeľné miesto a viackrát za deň si nechajte chvíľu času na zamyslenie a doplnenie nových nápadov. Každú ideu si hneď zapíšte, nedovoľte, aby zostala zabudnutá.

Ak sa vám nedarí nájsť žiadne konkrétne zručnosti, neváhajte sa spýtať svojho okolia. Zmyslom cvičenia je uvedomiť si, že máte k dispozícii súbor užitočných schopností. Práve tie vám môžu zabezpečiť postup v súčasnej práci alebo otvoriť dvere, o ktorých existencii ste zrejme netušili.

Viac o téme: Cvičenie Schopnosti Zistiť Zručnosti Slabosti Silné stránky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy