Hľadanie vysnívanej práce. Krok za krokom

Práca a zamestnanie nie je to isté. Zamestnanie nás živí, ale práca dáva nášmu životu zmysel.“Práca a zamestnanie nie je to isté. Zamestnanie nás živí, ale práca dáva nášmu životu zmysel.“ Zdroj: photl.com

Uviazli ste v práci, ktorú nemáte rady a túžite po práci snov, o úspešnej kariére, v ktorej by ste pochovali hromadu papierov na vašom pracovnom stole?

Ak v práci nemôžete ani len snívať o  kariére či pracovnom postupe, vaša vyhliadka do budúcnosti vyzerá bezúspešne. Pozbierajte v sebe posledný zvyšok vašej vytrvalosti, kúsok vynaliezavosti a podnikavé myslenie a v správny čas rozbehnite novú kariéru.

Motýli efekt
Pripravte sa. V okamihu, kedy oznámite všetkým vo svojom okolí, že ste pripravený na zmenu zamestnania, určite dostanete aj takúto radu: Dôležité je nadchnúť sa pre novú prácu a vykonávať ju s radosťou.

 „Práca a zamestnanie nie je to isté. Zamestnanie nás živí, ale práca dáva nášmu životu zmysel.“

Veľa odborníkov uvádza na ilustráciu radosti z práce motýle. Motýly efekt je odvodený od predstavy, že aj niečo tak malé, ako je trepotanie motýlích krídiel, môže v konečnom dôsledku vyvolať tornádo napríklad aj niekde na druhej strane Zeme.

Ujasnite si svoj cieľ
Hľadanie vysnívanej práce môže byť skľučujúce. Ak sa vám na ceste k jej získaniu nedarí, položte si otázku: Čo potrebujete? Keď raz definujete vašu kariérnu cestu, budú sa vám ľahšie vytvárať realistické ciele a vaše ďalšie smerovanie. Keď sa budete nachádzať na kariérnej ceste s definovanými potrebami, dosiahnete to, po čom túžite.

Otestuje sa
Ak chce človek skutočne dosiahnuť progres vo svojej profesii, musí pre to niečo urobiť, investovať do seba. Všetko je však náročné a niektoré príležitosti môžu takpovediac pretiecť medzi prsty.

V prípade ak máte pochybnosti o vašej novej kariére, skúste sa otestovať. Rozdeľte si čistý papier na tri stĺpce: kariérne potreby, ideálne profesie, úlohy. Vyplňte si prvé dva stĺpce a tretí zatiaľ nechajte prázdny. Následne porovnajte prvý stĺpec s druhým. Označte si krížikom tie body, ktoré sú v očividnom rozpore s vašimi kariérnymi potrebami. Takýmto spôsobom si dokážete zúžiť svoj výber profesií a dosiahnete realistickejšie videnie. Tretí stĺpec vám poslúži ako ďalší krok vo vašej kariére. Vyplňte ho bodmi, s ktorými si chcete zvýšiť kvalifikáciu a pracovať na vašom kariérnom raste, aby ste dosiahli vaše ciele.

Tento papier si potom uložte na viditeľné miesto, napríklad na chladničku  a inšpirujte sa ním každý deň. Pre vašu motiváciu si označte body v treťom stĺpci, ktoré sa vám už podarilo dosiahnuť.

Výhody zamestnania
Najväčšou výhodou, ktorú vám prináša aktuálne zamestnanie je fakt, že práca vám prináša pravidelný mesačný príjem. Ak nemáte ešte odvahu púšťať sa do novej práce a stať sa „nezávislou“ osobou vo vlastnom biznise, skúste sa poohliadnuť na ďalšie možnosti vo vašej firme. Navrhnite svojmu nadriadenému alebo zamestnávateľovi, čo by ste mohli pre neho spraviť (čo vás baví) a zároveň by vám to prinieslo úžitok vo vašej kariére. Váš šéf sa poteší iniciatíve a vy budete mať dobrý pocit, že ste prácu vykonali s radosťou.

Skok do novej kariéry by ste nemali uponáhľať.  Považujte každý váš pracovný deň za deň, kedy získavate pracovné skúsenosti , ktoré si prenášate  do vášho „poľa“ pôsobenia.

Rada na záver
V momente ako nájdete prácu, v ktorej ste dobrý a rady ju vykonávate, pustite sa do nej.

„Nájdite si prácu, ktorá vás skutočne baví a získate každý týždeň päť dní navyše.“ 

Viac o téme: Rast Práca Kariéra Úspech Podnikanie Kariérny Vysnívaná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy